Pažitka
Název:

Mrkvánky pro děti od 8 měsíců


Mrkvánky pro děti od 8 měsíců


Ingredience:
Ingredience (cca 30 kusů):
mrkev130 g
přepuštěné máslo (nebo klasické)130 g
hladká špaldová mouka (celozrnná)250 g
kypřící prášek (bezfosfátový)1 lžička
povidla či jiná náplň dle chuti
vejce na potření
Postup přípravy:

Mám na ně chuť už strašně dlouho. V pravidelných intervalech se mi zjevují v receptech mých kamarádek, a tak se mi vždycky připomenou, že i já bych na ně ráda vytvořil svůj recept. A blížící se Vánoce mě donutily začít v tomto směru konat, takže recept je konečně tady.

Ghíčko rozpusťte do tekuta, mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Obojí přesuňte do mixéru a společně rozmixujte na hladké pyré. Pokud nemáte šikovný mixér, který si poradí s mrkví, můžete ji najemno nastrouhat. V tom případě budete mít v těstě nitky, recept by vám ale měl i přesto fungovat. 

Pyré smíchejte s moukou a kypřícím práškem a vypracujte těsto, které necháte v lednici odpočinout doté doby, než se zase vrátí máslu tuhost. Déle uleželé těsto být nemusí, ale samozřejmě ani delší ležení ničemu nevadí, jen budete muset těsto teplem ruky opět propracovat, aby se dalo vyválet. 

Vyválejte na placku o síle cca 2 mm a vykrajujte kolečka. Na ta dejte trošku náplně, přehněte a na koncích pečlivě spojte. Já jsem k tomuto účelu využila vykrajovátko na ravioli, které má krásnou "krajku" po obvodu, a protože není vyloženě ostré, umožňuje mi i stiskem spojit přehnuté těsto, které tak nemusím pracně uzavírat v ruce.

Hotové půlměsíčky dejte na plech vystlaný pečícím papírem (vymazávat nemusíte), potřete vajíčkem a pečte na 170°C do zlatova.

S těstem se kupodivu pracuje velmi dobře, hezky drží a jednoduše se vyvaluje (stačí jen lehce podsypávat). Taktéž i spoje se mi v troubě udržely všechny, žádný neprasknul.

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno