Ingredience: | |
zeleninový vývar | 1,5 l |
kokosové mléko | 200 ml |
mrkev | 1 kg |
větší oloupané brambory | 3 ks |
cibule | 1 ks |
olej | 1 lžíce |
sušený koriandr | 1 lžička |
tymián | pár snítek |
tmavý toustový chléb na krutonky | dle potřeby |
smetana a tymián | na ozdobu |
Nad mrkví mnoho lidí ohrnuje nos, protože v ní vidí jídlo pro děti. Každý si hned vybaví mixované dětské příkrmy, kašičky a polívčičky, přece nic pro dospělého. Ale to je omyl. Nedávno jsem si řekla, že odhodím předsudky a vrhla se na mrkvový krém. Aby to nebylo jako kašička pro dětičky, přidala jsem koření a místo smetany použila kokosové mléko. Hotový krém je zkrátka úžasný.
Mrkev oloupeme. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno posekanou cibuli. Přidáme kostičky brambor i mrkve a chvíli opékáme. Zalijeme vývarem a vaříme zhruba 15min do změknutí. Poté rozmixujeme, přidáme koriandr, lístky tymiánu a podle chuti osolíme i opepříme. Podáváme s opečenými krutonky, pokapané smetanou s pár lístky tymiánu.
Krutonky si připravíme tak, že kostičky toustového chleba opečeme na pánvi. Je ovšem nutné hlídat, protože se snadno spálí.