Pažitka
Název:

Mrkvová granola


Mrkvová granola


Ingredience:
Ingredience:
*ovesné vločky2 hrnky
vlašské ořechy1 hrnek
mletá skořice1 lžička
muškátový oříšek špetka
sůl špetka
střední mrkev nastrouhaná najemno1 ks
tekuté sladidlo (med nebo javorový sirup)3 lžíce
řepkový nebo slunečnicový olej5 lžic
vanilkový extrakt1 lžička
rozinky malá hrst
Postup přípravy:

Nastrouhat mrkev do granoly mi původně přišlo jako docela bláznivej nápad, ale pak jsem si vzpomněla, že kdysi nebylo větší dobroty, než když nám babička nastrouhala mrkev, trochu zakápla citronem, aby mrkev pustila šťávu, přidala hrozinky a pár piškotů. Někdo to ještě vylepšoval ananasem z plechovky, ovšem u nás se do toho spíš přistrouhnul kousek jablka. Jednoduché jak facka, vlastně zelenina "nasladko" a přitom taková bašta. Takže mrkev s vločkama, proč ne. S tou skořicí a ořechama to připomíná i mrkvový dort, a to je další bod navíc. A když si do toho jogurtu přistrouhnete i trochu čerstvé, sladké mrkve, budete se olizovat až za ušima, to vám garantuju.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Do mísy nasypeme vločky, ořechy, skořici, muškátový oříšek, sůl a nastrouhanou mrkev, přilijeme sladidlo, olej a vanilku a důkladně promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 20-25 minut, dozlatova. V polovině pečení promícháme, aby se granola opékala rovnoměrně a nespálila se. Do vychladlé granoly vmícháme rozinky (v troubě by se mohly spálit). V uzavřené dóze granola vydrží až několik týdnů.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno