Pažitka
Název:

Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a kurkumou


Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a kurkumou


Ingredience:
Ingredience:
oloupaná mrkev1 kg
sůl dle chuti
citronový pepř dle chuti
chilli dle chuti
koriandr nebo bazalka (fialová) dle chuti
zakysaná smetana nebo hustý jogurt dle potřeby
mletá kurkuma1 lžička
muškátový oříše špetka
mletý koriandr1/2 lžičky
mletý badyán špetka
skořice špetka
kokosové mléko1/2 konzervy
zeleninový vývarcca 1 l
sezamový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Jaro je ideálním obdobím na různé zeleninové polévky, které s přehledem nahradí oběd. Jednak na jaře ještě nebývá horko, že bychom potřebovali ochladit studenými polévkami a za druhé čerstvá zelenina s daleko lepší chutí se na jaře dá koupit pomalu kdekoliv na trzích apod. Takže proč si nenachystat obědovou sytou polévku z mrkvičky laděnou trochu do indické kuchyně? Je jednoduchá, zahřeje a provoní vaší kuchyni orientem.

Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C na tradiční pečení a plech vyložíme pečícím papírem. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky, ty vyskládáme na plech. Lehce osolíme, dobře opepříme citronovým pepřem a zakapeme trochou sezamového oleje, promícháme a dáme na cca půl hodinky péct. Tak aby mrkev krásně zezlátla a byla místy víc opečená. 

Nyní přendáme mrkev do hrnce, přidáme koření - badyán, kurkumu, koriandr mletý a muškátový oříšek  - a minutku opékáme, poté zalijeme vývarem tak, aby byla mrkev lehce ponořená, a vaříme do měkka. Jakmile je mrkev měkká, ponorným mixérem umixujeme polévku krásně dohladka. Přidáme kokosové mléko a poté pokud je třeba ještě trochu vývaru, aby měla polévka ideální konzistenci - hustší,ale ne jako kaše. 

Dochutíme solí a chilli, nyní už jen podáváme s trochou bazalky nebo koriandru a lžící zakysané smetany či jogurtu. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno