Pažitka
Název:

Mrkvovo-jablečný dort


Mrkvovo-jablečný dort


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka1 hrnek (250 ml)
skořice1 lžička
jedlá soda1 lžička
sůl špetka
olej1/2 hrnku
cukr krupice6 lžic
velká vejce2 ks
střední mrkev (oloupané a jemně nastrouhané)5 ks
menší padavčata (oloupané a hrubě nastrouhané)5 ks
Krém:
tvaroh1 vanička
smetana ke šlehání (31% nebo 33%)1 kelímek
vanilkový cukr2 balíčky
bio citron bez chemického ošetření (potřebujeme pouze kůru)2 ks
Postup přípravy:

Na zahradě padavčata + v lednici 2 kg mrkve (tak to dopadá, když se doma nedomluvíme, kdo co koupí) = jablečno-mrkvový dort. Krásně vláčný, rychlý a snadný jako facka, jako bonus s minimem cukru. Jdu vařit kafíčko...

Dortovou formu si vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Jablíčka a mrkve oloupeme, nastrouháme. Troubu rozpálíme na 180 st.

Do mísy dáme mokré suroviny (vejce, olej a cukr) a ručním šlehačem pořádně spojíme a napěníme, tak 2-3 minutky na nejvyšší otáčky. Přidáme suché suroviny (mouku, skořici, sodu a sůl), opět řádně spojíme šlehačem, tentokrát stačí minutka. Nakonec vmícháme jablíčka s mrkví.

Směs přesuneme do dortové formy, těsto nahrneme hodně do stran, klidně můžeme uprostřed vytvořit mírný důlek, aby se nám při pečení uprostřed nevytvořil kopec dosahující výšky Gerlachovského štítu. Šup do trouby a péct cca 35 minut. Zkusit špejlí, nebo až kraje odskočí od formy, můžeme vyndat. Po upečení nechat vychladnout na mřížce.

Poté si připravíme krém:
Ušleháme šlehačku, do ní postupně po lžících zašleháme tvaroh, 2 vanilkové cukry a kůru z 1 citronu. Natřeme na STUDENÝ koláč, ozdobně uhladíme a posypeme kůrou z druhého citronu.

Dobrou chuť a dejte vědět, jak Vám chutnal, my se ho můžeme "upapat".

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno