Pažitka
Název:

Mrkvový beránek s vůní máty a ořechů


Mrkvový beránek s vůní máty a ořechů


Ingredience:
Ingredience:
mrkev150 g
ovesná mouka150 g
vejce2 ks
jablečné pyré150 g
bio citron - kůra z něj1 ks
perníkové koření1 lžíce
čerstvý zázvor kousek
mandlové mléko50 ml
vlašské řechy hrst
lístky máty menší hrst
stévie30 kapek
prášek do pečiva bez fosfátů1 vrchovatá lžička
kokosový olej na vymazání formy
strouhaný kokos na vysypání formy
Postup přípravy:

Velikonoce jsou pro mě svátek, který symbolizuje příchod jara a začátek toho nejkrásnějšího barevného, veselého a voňavého ročního období. Na typické zvyky si nepotrpím a po pravdě nemám Velikonoce ani moc v lásce. Co by ale byly bez beránka, že?! Doma jsem objevila malou starou keramickou formu a nemohla jsem jí nechat zaprášenou další rok ve skříni! A protože zásadně nevařím podle receptů, vznikl nakonec tento skvělý mrkvový beránek, který je hutný, ale přitom krásně vláčný! Nádherně voní mátou, ořechy a perníkovým kořením, za které děkuji Fitkoření.cz, protože ta vůně je prostě božská!! 

Začneme tím, že si oloupeme mrkev a nastrouháme jí na jemném struhadle. Do mísy s mrkví přidáme vajíčka (nejlépe domácí), jablečné pyré, stévii a citronovou kůru a důkladně rozmícháme. Do mrkvového základu přilijeme mléko a postupně vmícháme ovesnou mouku smíchanou se strouhaným zázvorem, práškem do pečiva a perníkovým kořením. (Ovesnou mouku si velmi snadno vyrobíte sami doma pouhým pomletím ovesných vloček v mixeru. Na závěr vmícháme na hrubo posekané vlašské ořechy a lístky máty, které jsme naopak posekali velmi jemně. Finální těsto by mělo být hutnější, ne však příliš tuhé a hutné, proto ho můžete dle potřeby ještě doředit trochou mléka.
Těsto pomocí stěrky přendáme do formy na beránka, kterou jsme důkladně vymazali olejem a vysypali kokosem. Přiklopíme vrchní část formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 50 minut. Přibližně 10 - 15 minut před koncem pečení jsem sundala vrchní část formy a dopékala beránka odkrytého. Propečení kontrolujte špejlí, přeci jen, každá trouba peče jinak 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno