

| Ingredience: | |
| špaldová mouka | 200 g |
| hladká mouka | 130 g |
| sůl | špetka |
| mletá skořice | 2 lžičky |
| prášek do pečiva | 2 lžičky |
| jedlá soda | 2 lžičky |
| vejce | 4 ks |
| javorový sirup | 2 lžíce |
| třtinový cukr | 160 g |
| mleté vlašské ořechy | 100 g |
| olej | 300 ml |
| jemně nastrouhaná mrkev | 400 g |
| tučný tvaroh | 1/2 vaničky |
| ricotta | 1/2 kelímku |
| smetna ke šlehání | 1/2 krabičky |
| javorový sirup | 2 lžíce |
| moučkový cukr | 3 lžíce |
| citronová šťáva | 1 lžička |
Mrkvový dort jsem si zamilovala v zahraničních kavárnách. Dávám si ho i v Čechách téměř pokaždé, když na něj narazím. Co podnik, to jiný dortík. Ale já o tom nejlepším měla jasnou představu. Zkoušela jsem ho už tolikrát a nikdy to nebylo to ono. Až jsem upekla tento.
V jedné míse smícháme mouky, sůl, skořici, sodu a prášek do pečiva. Ve druhé míse vyšleháme cukr se sirupem a vejci, do směsi pomalu zašleháváme olej. Ve dvou krocích vmícháme moučnou směs. Do těsta přidáme ořechy a nastrouhanou mrkev. Vše poctivě zamícháme. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C zhruba 50 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a korpus podélně rozkrojíme.
Na krém vyšleháme v jedné misce smetanu s moučkovým cukrem. Ve druhé misce smícháme zbylé ingredience a pomalu všleháváme do tuhé šlehačky. Krémem zdobíme prokrojený dort uvnitř i na povrchu. Můžeme dozdobit skořicí nebo mletými ořechy.