Pažitka
Název:

Mrkvový dort


Mrkvový dort


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka200 g
hladká mouka130 g
sůl špetka
mletá skořice2 lžičky
prášek do pečiva2 lžičky
jedlá soda2 lžičky
vejce4 ks
javorový sirup2 lžíce
třtinový cukr160 g
mleté vlašské ořechy100 g
olej300 ml
jemně nastrouhaná mrkev400 g
tučný tvaroh1/2 vaničky
ricotta1/2 kelímku
smetna ke šlehání1/2 krabičky
javorový sirup2 lžíce
moučkový cukr3 lžíce
citronová šťáva1 lžička
Postup přípravy:

Mrkvový dort jsem si zamilovala v zahraničních kavárnách. Dávám si ho i v Čechách téměř pokaždé, když na něj narazím. Co podnik, to jiný dortík. Ale já o tom nejlepším měla jasnou představu. Zkoušela jsem ho už tolikrát a nikdy to nebylo to ono. Až jsem upekla tento.

V jedné míse smícháme mouky, sůl, skořici, sodu a prášek do pečiva. Ve druhé míse vyšleháme cukr se sirupem a vejci, do směsi pomalu zašleháváme olej. Ve dvou krocích vmícháme moučnou směs. Do těsta přidáme ořechy a nastrouhanou mrkev. Vše poctivě zamícháme. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C zhruba 50 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a korpus podélně rozkrojíme. 
Na krém vyšleháme v jedné misce smetanu s moučkovým cukrem. Ve druhé misce smícháme zbylé ingredience a pomalu všleháváme do tuhé šlehačky. Krémem zdobíme prokrojený dort uvnitř i na povrchu. Můžeme dozdobit skořicí nebo mletými ořechy.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Pekárková

    zavřít okno