Pažitka
Název:

Mrkvový dort (chlebíček, bábovka) s pomerančovým krémem


Mrkvový dort (chlebíček, bábovka) s pomerančovým krémem


Ingredience:
Těsto:
vejce L4 ks
najemno nastrouhaná mrkev320 g
najemno nastrouhané vlašské ořechy100 g
hladká mouka260 g
tmavý třtinový cukr (dodá karamelovější chuť)300 - 310 g
prášek do pečiva + lžička jedlé sody (lze vynechat)1,5 balíčku
rozpuštěné Ghí (máslo, rostlinný olej)240 ml
pomeranč (najemno nastrouhaná kůra)1 ks
mletá skořice2 lžičky
vanilkový extrakt2 lžičky
sůl1/2 lžičky
Krém:
mascarpone2 kelímky (500g)
zakysaná smetana (hustší)1 ks
pomeranč - šťáva z něj1/2 ks
pomeranč - najemno nastrouhaná kůra1/2 ks
cukr moučkacca 3 lžíce
změklé máslo140 g
Postup přípravy:

Mrkvové těsto je velmi vláčné, jednoduché a ochucené třeba skořicí, špetkou zázvoru nebo kardamomu krásně voňavé. Lze ho použít na dort, do chlebíčkové formy nebo upéct jako bábovku. Podle toho na co budete mít zrovna chuť nebo náladu. U nás tentokrát ve formě promazaného chlebíčku a ještě s ochuceným těstem i krémem. A chuť dodal pomeranč. To prostě musíte zkusit. Pokud použijete dortovou formu, tak těsto je do 26ti cm formy.

Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte.

Všechny sypké ingredience na těsto (mouku, prášek do pečiva, skořici, sodu a sůl) promíchejte v misce.

Nejprve vyšlehejte v robotu vejce pokojové teploty, poté přisypte po částech cukr a šlehejte, dokud z toho nebude světlá hmota, která nebude stékat z metly. Za stálého šlehání pomalu přilévejte ghí a vanilkový extrakt. Pak ještě vmíchejte mouku a vypněte robota. Už ručně důkladně vpracujte ořechy, mrkev a pomerančovou kůru.

Hotové těsto vlijte do formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 35-40 minut, zkuste špejlí, zda se těsto už nelepí. Vyjměte z trouby a nechte ve formě zchladnout, poté vyklopte a přendejte na mřížku zcela vychladnout.

Mezitím připravte krém. Všechny ingredience stačí důkladně vymíchat ručně. Před namazáním dortu krém nechte alespoň hodinu v lednici.

Po zchladnutí korpus prokrojte a namažte krémem. Přiklopte horní částí a pomažte svrchu i z boků. Je dobré potřít nejprve slabší vrstvou, nechat opět ztuhnout v lednici a pak potřít zbytkem krému. Ozdobte třeba posekanými ořechy. Nechte uležet v lednici, nejlépe přes noc, ale stačí i dvě hodiny.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno