Pažitka
Název:

Mrkvový dort s jahodami


Mrkvový dort s jahodami


Ingredience:
Korpus:
hladká mouka190 g
třtinový cukr220 g
najemno nastrouhaná mrkev260 g
nasekané vlašské ořechy75 g
olej210 ml
vejce3 ks
prášek do pečiva3/4 lžičky
jedlá soda3/4 lžičky
skořice1/2 lžičky
himalájská sůl větší špetka
citronová kůra1 lžička
Krém:
tvaroh500 g
smetana ke šlehání250 ml
moučkový cukr2 lžíce
vanilkový extrakt pár kapek
Dokončení:
jahody500 g
marmeláda dle chuti
želatina dle potřeby
nasekané pistácie dle chuti
Postup přípravy:

Tento dort patří aktuálně mezi mé nejoblíbenější. Mrkvový korpus je plný oříšků a nádherně si rozumí s tvarohovým krémem. A nemusíte se nechat inspirovat pouze námi a můžete navrch dortu použít nejen jahody, ale třeba i maliny nebo višně. S višněmi nám dort chutnal snad úplně nejvíce.

1. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny.

2. Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejeme.

3. Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme prosátou směs, skořici, sůl, citrónovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.

4. Hotové těsto rozlijeme do dortové formy (dno vyložené pečicím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 20 – 24 cm.

5. Pečeme na 180 stupňů cca 40 – 50 minut.

6. Mezitím si připravíme krém. V robotu vymícháme tvaroh s vanilkovým extraktem a cukrem, poté přidáme šlehačku a šleháme do husté pěny.

7. Vychladlý korpus si prořízneme napůl. Spodní díl promažeme tenkou vrstvou marmelády a poté polovinou hotového krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, na který natřeme zbytek krému. 

8. Želatinu připravíme dle návodu a necháme zchladnout.

9. Jahody omyjeme, odstopkujeme a osušíme. Nakrájíme na čtvrtky a dáme na chvilku do mrazničky. Až začne želatina houstnout, smícháme ji s jahodami a navrstvíme na dort.

10. Nakonec dort ozdobíme z boku nasekanými pistáciemi.

 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno