Korpus: | |
hladká mouka | 190 g |
třtinový cukr | 220 g |
najemno nastrouhaná mrkev | 260 g |
nasekané vlašské ořechy | 75 g |
olej | 210 ml |
vejce | 3 ks |
prášek do pečiva | 3/4 lžičky |
jedlá soda | 3/4 lžičky |
skořice | 1/2 lžičky |
himalájská sůl | větší špetka |
citronová kůra | 1 lžička |
Krém: | |
tvaroh | 500 g |
smetana ke šlehání | 250 ml |
moučkový cukr | 2 lžíce |
vanilkový extrakt | pár kapek |
Dokončení: | |
jahody | 500 g |
marmeláda | dle chuti |
želatina | dle potřeby |
nasekané pistácie | dle chuti |
Tento dort patří aktuálně mezi mé nejoblíbenější. Mrkvový korpus je plný oříšků a nádherně si rozumí s tvarohovým krémem. A nemusíte se nechat inspirovat pouze námi a můžete navrch dortu použít nejen jahody, ale třeba i maliny nebo višně. S višněmi nám dort chutnal snad úplně nejvíce.
1. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny.
2. Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejeme.
3. Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme prosátou směs, skořici, sůl, citrónovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.
4. Hotové těsto rozlijeme do dortové formy (dno vyložené pečicím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 20 – 24 cm.
5. Pečeme na 180 stupňů cca 40 – 50 minut.
6. Mezitím si připravíme krém. V robotu vymícháme tvaroh s vanilkovým extraktem a cukrem, poté přidáme šlehačku a šleháme do husté pěny.
7. Vychladlý korpus si prořízneme napůl. Spodní díl promažeme tenkou vrstvou marmelády a poté polovinou hotového krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, na který natřeme zbytek krému.
8. Želatinu připravíme dle návodu a necháme zchladnout.
9. Jahody omyjeme, odstopkujeme a osušíme. Nakrájíme na čtvrtky a dáme na chvilku do mrazničky. Až začne želatina houstnout, smícháme ji s jahodami a navrstvíme na dort.
10. Nakonec dort ozdobíme z boku nasekanými pistáciemi.
Podrobné info: