Pažitka
Název:

Mrkvový krém s kurkumou a chilli


Mrkvový krém s kurkumou a chilli


Ingredience:
Ingredience:
mrkev6 ks
bílá cibule1 ks
kurkuma2 lžičky
chilli1/2 lžičky
smetana (ABKM - sojová)130 ml
vývar700 - 800 ml
hrubozrnná sůl dle chuti
olej dle potřeby
pasta tahini1 lžička
K podávání:
semínka černého sezamu dle chuti
opečená, vařená cizrna dle chuti
bylinky (bazalka) dle chuti
Postup přípravy:

Mrkev mám ráda stejně tak jako dýni a jsem schopná ji „nacpat“ téměř do všeho. Někdo by řekl, že jen z mrkve žádnou zvláštní polévku neuvaříte, ale díky maličkostem jako je koření, pasta tahini nebo opečená cizrna a semínka černého sezamu se z obyčejného mrkvového krému stane něco výjimečného.

Nejprve si oloupeme mrkev a nakrájíme na stejně velké kostky. Oloupeme si a najemno nakrájíme cibuli. Na oleji si pak cibuli zesklovatíme a poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev. Vše osmahneme. Přisypeme kurkumu a chilli, mírně osolíme. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí mrkve. Poté vše rozmixujeme ponorným mixerem a přilijeme smetanu, provaříme. Přidáme lžičku pasty tahini a promícháme. Dle chuti osolíme a případně přidáme chilli.

Polévku můžete trochu ozvláštnit např. vařenou cizrnou, kterou před podáváním opečete na pánvi a semínky černého sezamu. Navrch přidejte svoji oblíbenou bylinku, u mě je to bazalka. Díky těmto maličkostem vám vznikne netradiční mrkvová polévka.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno