Pažitka
Název:

Mrkvový krém s netradiční chutí zázvoru


Mrkvový krém s netradiční chutí zázvoru


Ingredience:
Ingredience:
mrkev500 g
najemno nastrouhaný čerstvý zázvor1 lžička
sůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
chilli (koření nebo čerstvá paprička) dle chuti
kokosové mléko v plechu400 g
voda nebo zeleninový vývar dle potřeby
kokosový tuk dle potřeby
Na ozdobení:
mrkev1 ks
jarní cibulka (zelená část)1 ks
Postup přípravy:

Mrkev je má oblíbená surovina. Používám ji nasladko i naslano, do polévek, k masu, do dezertů. Krémovou polévku z mrkve vařím celkem často a občas ji dochutím trochu jinak, než celá rodina čeká.

Tentokrát měla polévka nejen díky štiplavému zázvoru exotickou chuť i vůni. Celou polévku skvěle doladí a zjemní kokosové mléko. Na závěr si nezapomeňte pohrát se servírováním a zkuste na krému vytvořit mrkvové růžičky. 

Tahle polévka se tváří jemně a díky závěrečnému zdobení téměř něžně. Nenechejte se nachytat. Je pěkně ostrá. Přidali jsme do ní, kromě zázvoru, taky pěknou dávku pepře a špetku chilli. Vy můžete ubrat, pepře jen špetku a chilli vynechejte, pokud dáváte přednost méně pálivé chuti.

Ve velkém hrnci si rozehřejte kokosový tuk. Mrkev nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná mrkev se bude vařit kratší dobu, takže doporučujeme tuto variantu. Z časových i vitaminových důvodů.

Mrkev vsypejte na kokosový tuk a přidejte zázvor. Promíchejte a zhruba pět minut opékejte. Ochuťte solí, pepřem, chilli a promíchejte. 

Zalijte kokosovým mlékem a přidejte asi deci vody nebo vývaru. Vařte pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne.

Hotovou polévku rozmixujte úplně dohladka. Podle chuti můžete ještě rozředit vodou nebo vývarem a pár minut prohřát. 

Ozdoby talířů vytvoříte snadno. Z oloupané mrkve vytvořte škrabkou na zeleninu dlouhé plátky. Ty opečte na trošce kokosového tuku. Z jarní cibulky nakrájejte šikmé proužky a přidejte k mrkvičce, trochu opéct. 

Plátek opečené mrkve smotejte do spirálky, do tvaru růže. Kolem naskládejte "lístky" z opečené jarní cibulky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno