

| Ingredience: | |
| mungo fazolky | 150 g |
| střední mrkev | 1 ks |
| menší cibule | 1 ks |
| lahůdková cibulka | 2 ks |
| Ghí | 1 lžíce |
| bylinková sůl | dle chuti |
| bazalka | hrst |
| sušené špenátové vločky | dle chuti |
| vývar | dle potřeby |
| polníček | 4 velké hrsti |
| sušený česnek | 1 lžíce |
| řasa Nori (vločky) | 2 lžíce |
| Krutonky: | |
| starý grahamový rohlík | 1 ks |
| Ghí | 1 lžička |
| Na ozdobu: | |
| opražená slunečnicová semínka | dle chuti |
Jsem člověk, který rád experimentuje a zkouší nové chutě a suroviny. Když jsem v obchodě uviděla slevněný polníček a doma měla stále neotevřený pytlík Mungo fazolek, tak jsem se rozhodla, že z těchto dvou surovin něco uvařím. Vznikla z toho velmi chutná polévka, která zasytila celou rodinu na oběd.
Nejdříve si propláchneme fazolky Mungo, vložíme do misky a zalijeme studenou vodou. Necháme ve vodě namáčet 2-3 hodiny, průběžně vyměňujeme vodu cca 3 krát. Po namáčení je slijeme a necháme okapat v cedníku.
Na lžíci ghí osmažíme jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Poté přidáme jemně nastrouhanou mrkev a nakrájenou jarní cibulku a chvilku podusíme. K tomu přisypeme okapané (předem namočené) fazolky Mungo, zalijeme vývarem, přisypeme řasu, česnek a špenátové vločky. Přikryjeme poklicí a vaříme asi 30 minut do změknutí fazolek, v průběhu vaření postupně přiléváme vývar dle potřeby, jak chceme mít polévku hustou. Cca 5 minut před koncem vaření přidáme natrhanou čerstvou bazalku a dochutíme solí, ještě chvíli povaříme. Vypneme sporák a hrnec odstavíme, odebereme asi 4 naběračky polévky do misky, do hrnce přidáme polníček a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přidáme do polévky v hrnci předem odebranou část a zamícháme. Kdo chce polévku krémovou bez kousků, tak rozmixuje polévku celou.
Hotovou polévku můžeme na talíři ozdobit slunečnicovými semínky (opražené nasucho na pánvi) a krutonky, které osmažíme v pánvičce na ghí.
Podrobné info: