Pažitka
Název:

Mungo polévka s polníčkem, řasou Nori a bylinkami


Mungo polévka s polníčkem, řasou Nori a bylinkami


Ingredience:
Ingredience:
mungo fazolky150 g
střední mrkev1 ks
menší cibule1 ks
lahůdková cibulka2 ks
Ghí1 lžíce
bylinková sůl dle chuti
bazalka hrst
sušené špenátové vločky dle chuti
vývar dle potřeby
polníček4 velké hrsti
sušený česnek1 lžíce
řasa Nori (vločky)2 lžíce
Krutonky:
starý grahamový rohlík1 ks
Ghí1 lžička
Na ozdobu:
opražená slunečnicová semínka dle chuti
Postup přípravy:

Jsem člověk, který rád experimentuje a zkouší nové chutě a suroviny. Když jsem v obchodě uviděla slevněný polníček a doma měla stále neotevřený pytlík Mungo fazolek, tak jsem se rozhodla, že z těchto dvou surovin něco uvařím. Vznikla z toho velmi chutná polévka, která zasytila celou rodinu na oběd.

Nejdříve si propláchneme fazolky Mungo, vložíme do misky a zalijeme studenou vodou. Necháme ve vodě namáčet 2-3 hodiny, průběžně vyměňujeme vodu cca 3 krát. Po namáčení je slijeme a necháme okapat v cedníku.

Na lžíci ghí osmažíme jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Poté přidáme jemně nastrouhanou mrkev a nakrájenou jarní cibulku a chvilku podusíme. K tomu přisypeme okapané (předem namočené) fazolky Mungo, zalijeme vývarem, přisypeme řasu, česnek a špenátové vločky. Přikryjeme poklicí a vaříme asi 30 minut do změknutí fazolek, v průběhu vaření postupně přiléváme vývar dle potřeby, jak chceme mít polévku hustou. Cca 5 minut před koncem vaření přidáme natrhanou čerstvou bazalku a dochutíme solí, ještě chvíli povaříme. Vypneme sporák a hrnec odstavíme, odebereme asi 4 naběračky polévky do misky, do hrnce přidáme polníček a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přidáme do polévky v hrnci předem odebranou část a zamícháme. Kdo chce polévku krémovou bez kousků, tak rozmixuje polévku celou.

Hotovou polévku můžeme na talíři ozdobit slunečnicovými semínky (opražené nasucho na pánvi) a krutonky, které osmažíme v pánvičce na ghí.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Petra Konečná

    zavřít okno