Pažitka
Název:

Mušle svatého Jakuba s krémovým mangoldem a bylinkovou polentou

bezlepkový recept


Mušle svatého Jakuba s krémovým mangoldem a bylinkovou polentou


Ingredience:
Mušle:
čerstvé mušle svatého Jakuba4 ks
česnek2 stroužky
olivový olej dle potřeby
bílé suché víno1 dcl
šťáva z 1/2 pomeranče dle chuti
zeleninový vývar1/2 dcl
kvalitní sojová omáčka1 lžíce
Krémový mangold:
čerstvý mangold200 g
čenek2 stroužky
olivový olej dle potřeby
sůl špetka
bílé víno1/2 dcl
rýžová smetana2 lžíce
Polenta:
polenta150 g
zeleninový vývar250 ml
sůl špetka
lahůdkové droždí2 lžičky
posekané čerstvé bylinky: pažitka, oregano, bazalka, petrželka, libeček... hrst
olivový či dýňový olej1 lžíce
Postup přípravy:

Uuuuf, dneska je to tedy dlouhý název receptu.  A po dlouhé době opět něco i pro nevegany/nevegetariány. Mušle svatého Jakuba jsou klenot! A taky se podle toho odvíjí cena! Já tyto mušle koupila asi podruhé v životě a nejprve jsem je chtěla grilovat, nakonec jsem vymyslela úplně jiný recept s dokonalou bylinkovou polentou a krémovým mangoldem. A musím říct, že jsem si připadala jak v nějaké super restauraci. 

A nebojte, není to tak drahé jídlo, jak se na první pohled zdá. Na dvě porce jsem koupila 4 mušle svatého Jakuba cca za 100 korun. Takže, tento recept je fakt super, zvlášť pokud chystáte nějaký slavnostní oběd či večeři. 

Mušle

  1. Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej na plátky.
  2. Do pánve nalijte olivový olej, a když je rozpálený, krátce na něm orestujte plátky česneku. Pozor aby nezhnědly.
  3. Nyní přidejte do pánve mušle a opečte je velmi krátce z obou stran, jen tak, aby se zatáhly.
  4. Do pánve nyní nalijte bílé víno a pomerančovou šťávu a obojí nechte odpařit.
  5. Nakonec přidejte sójovou omáčku a vývar a nyní už jen chvíli zahřejte, abyste mušle měli čím polít. 

Krémový mangold

  1. Stroužky česneku zbavte slupky a nakrájejte jej nadrobno.
  2. Mangold důkladně omyjte.
  3. Do pánve nalijte olivový olej, a když je rozpálený, orestujte na něm česnek.
  4. Nyní přidejte omytý mangold, přilijte bílé víno a sůl a restujte, dokud mangold neztratí objem.
  5. Nakonec přidejte smetanu, prohřejte ji spolu s mangoldem a pánev odstavte z plotny.

Polenta

  1. Do hrnce vysypejte polentu, přidejte vývar a špetku soli a cca 10 – 15 minut vařte na mírném plameni.
  2. Když se tekutina do polenty vstřebá, odendejte hrnec z plotny a hrnec přikryjte pokličkou a nechte polentu dojít.
  3. Nyní přidejte pro lepší chuť lahůdkové droždí a olej a promíchejte spolu vše tak, aby polenta získala na krémovosti.
  4. Nakonec přidejte nasekané bylinky – opět spolu promíchejte.
  5. Dle chuti dosolte nebo přidejte olej.

TIP: Polentu i mangold můžete posypat opraženými slunečnicovými semínky.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno