Pažitka
Název:

Nádivka s tofu a medvědím česnekem


Nádivka s tofu a medvědím česnekem


Ingredience:
Ingredience (forma 25 x 13 x 6 cm):
bílý toastový chleba170 g
mléko200 ml
vejce3 ks
tuk (Hera máslová)70 g
baby špenát125 g
medvědí česnek25 g
jarní cibulka2 ks
uzené tofu200 g
namletá hrubozrnná sůl dle chuti
čtyřbarevný pepř dle chuti
muškátový oříšek1/2 lžičky
Postup přípravy:

Druhou věcí, která u nás na Velikonoce nechybí, je nádivka. Dělá se většinou s masem, ale tentokráte jsem udělala i její bezmasou variantu, a to s uzeným tofu. Nádivka je lehká, a díky uzenému tofu i krásně navoněná. Ten, kdo má rád klasiku, tak může samozřejmě místo tofu použít maso. Prostě každý dle svého gusta.

Nejprve si nakrájíme na kostičky toastový chleba a dáme stranou. Špenát a medvědí česnek si propláchneme a pořádně vysušíme a nasekáme. Jarní cibulku si nakrájíme na kolečka. V pánvi si rozpálíme trochu tuku a na něm pak osmahneme jarní cibulku a nasekaný špenát s medvědím česnekem. Necháme zchladnout. Tofu (či maso) si nakrájíme na stejně velké kousky. Vejce si rozdělíme na bílky, které ušleháme dotuha a žloutky, které si v míse utřeme společně s povoleným tukem a špetkou soli. Mléko dáme do misky a vsypeme muškátový oříšek a promícháme.

Formu si vyložíme pečícím papírem a předehřejeme troubu na 180 stupňů. Do velké mísy dáme nakrájený toastový chleba, zalijeme směsí mléka a muškátového oříšku a rychle promícháme. Poté přidáme nakrájené tofu (nebo maso), směs jarní cibulky, baby špenátu a medvědího česneku, dále přidáme utřené máslo se žloutky a vše promícháme. Nakonec zapracujeme opatrně bílky a směs dáme do připravené formy. Pečeme na 180 stupňů cca 40 - 45 minut dozlatova. Upečenou nádivku vyndáme z trouby, necháme zchladnout a krájíme na silnější plátky. Můžeme podávat k masu nebo jen samotnou třeba s vejcem či salátem.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno