Pažitka
Název:

Nahatý dort s kakaovým korpusem a tvarohovým krémem


Nahatý dort s kakaovým korpusem a tvarohovým krémem


Ingredience:
Korpus (20 cm v průměru):
střední vejce5 ks
cukr krupice150 g
olej5 lžic
hladká mouka120 g
holandské kakao30 g
sůl špetka
kypřícího prášku1,5 lžičky
Krém:
tvaroh z vaničky750 g
pomazánkové máslo nebo creamcheese200 g
cukr120 g
vanilkový extrakt1 lžička
Kompletace:
malinová nebo rybízová marmeláda dle chuti
čerstvé maliny či jiné ovoce na ozdobu a do náplně dle potřeby
cukr moučka dle chuti
Postup přípravy:

Tenhle dort byl vlastně nouzovka, aby dceři nebylo líto, že se domácí oslava jejích narozenin kvůli nemoci ruší. Nákupy jsem zrušila a nahlédla do lednice, co tam je, a vznikl z toho jednoduchý a vlastně dost obyčejný dort s kakaovým piškotem a krémem z tvarohu. A víte, jak se říká, že méně je někdy více a krása je v obyčejných věcech? Tak o tomhle dortu to platí 100%. Zvládne ho opravdu každý, suroviny budete mít za 90% doma a každý tvarohový nadšenec ho bude milovat.

Lze ho kombinovat i s ovocnýma náplněmi - dobré do něj jsou jahody, maliny, borůvky nebo rybíz všeho druhu.

A ty makronky nejsou součástí receptu, ty pekla Štěpánka z Tasty life a měly být součástí oslavy.

Korpus

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). 

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci, aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.

Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a šleháme na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu. Pak po lžících přisypáváme cukr a vždy ho zcela zašleháme do sněhu. Oslazený sníh šleháme dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle, a když (vypnutou) metlu zvedneme, sníh tvoří špičky a je tuhý.

Vrátíme metlu do sněhu, dál šleháme a přidáme jeden žloutek, zcela jej zašleháme, pak vlijeme lžíci oleje a opět zcela zašleháme. Následuje další žloutek a další lžíce oleje - pokaždé vše pečlivě zašleháme do bílkové směsi. Pokračujeme, než spotřebujeme všechny žloutky a předepsané množství oleje.

Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem. Směs pak po částech přidáváme do vaječné směsi a gumovou stěrkou opatrně zapracujeme.

Těsto nalijeme do formy, stěrkou těsto nahrneme lehce do krajů (aby byl střed maličko propadlý) a piškot vložíme do trouby. Pečeme 45 minut, troubu během pečení neotevíráme.

Propečenost korpusu zkusíme špejlí, a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme  dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.

Krém

Všechny ingredience vložíme do mísy a pečlivě prošleháme.

Pozor, pokud je tvaroh hodně tekutý, necháme ho nejprve vykapat přes plátýnko. 

Kompletace

Korpus si 3x prořízneme.

Maliny omyjeme, osušíme a poprášíme cukrem moučka (částečně se tím zakonzervují a nebudou se tak rychle kazit).

Na servírovací tác položíme spodní plát, pomažeme ho asi 3 lžičkami marmelády.

Krém vložíme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou většího průměru. Na korpus vytvoříme po celé ploše "bobky" krému, na pár místech do krému zatlačíme maliny. Přiklopíme druhým plátem, přitlačíme trochu rukou. Postup zopakujeme ještě dvakrát, dokud nepřiložíme poslední - vrchní - plát korpusu.

Poslední plát nemažeme marmeládou. Rovnou na něj zdobičkou uděláme po celém obvodu stejně velké "bobky" krému. Pak menší cukrářskou špachtlí tyto "bobky" cca ze středu rozmázneme směrem ke středu dortu. Když máme takto rozmázlé všechny stříkance krému, nastříkáme další letokruh "bobků" a postupujeme stejně. Takto zdobíme dort až do středu, kam nakonec posadíme pár malin. Jak má zdobení vypadat je dobře vidět na poslední fotce zeshora. 

Dort vložíme do lednice a necháme pár hodin vychladit a proležet. 

 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno