Pažitka
Název:

Nakládaný česnek s chilli - ochucovadlo


Nakládaný česnek s chilli - ochucovadlo


Ingredience:
Ingredience:
česnek5 palic
studená voda + lžíce cukru1 l
chilli papričky3 ks
převařená studená voda1/2 hrnku
sůl1 lžička
cukr1 lžíce
ocet1 a 1/2 hrnku
Postup přípravy:

Určitě tento nakládaný česnek znáte z různých Vietnamských bister a restaurací. Já osobně si nedovedu představit polévku bez něho.
Zároveň vám to pomůže okyselit jídlo, protože limety dostanete jen opravdu malý kousek.

Několik z vás určitě zkoušelo už nakládat doma, ale spoustě lidem česnek v nálevu zezelená už po několika hodinách. Není to nějak škodlivé, ale nevypadá to dobře a malinko to i změní chuť.

Když zůstane krásně bílý, má jemnější chuť a jídlo jen doladí a nepřebije.

Nejprve si nachystejte studenou vodu a v ní rozpusťte 1 lžíci cukru krupice.
Veškerý oloupaný a nakrájený česnek hned házejte do oslazené vody, aby se zabránilo oxidaci.

Potom si přiveďte přibližně stejné množství vody k varu a mezitím si nakrájejte chilli papričky.
Česnek nechte po celou dobu plavat ve vodě.

Teď si nachystejte nálev. V převařené vodě rozpusťte cukr i sůl a teprve potom nalijte ocet. Pokud máte rýžový a nebo vinný, tka ho použijte. Pokud ale nemáte, tak dejte klidně i ten náš klasický.

Česnek sceďte a vhoďte do vřící vody. Var ustane, a jakmile voda znova vzkypí, tak česnek sceďte přes sítko.

Vložte do sklenice společně s chilli a zalijte nálevem tak, aby bylo vše důkladně ponořené.

Takto naložený česnek je připravený ke konzumaci už druhý den, ale odležení mu jen prospěje.
V nálevu je poměrně dost octa, takže se nemusíte bát, že se vám bude rychle kazit.
Mám ho normálně v lednici a pokaždé nabírám čistou lžičkou a takto vydrží opravdu dlouho.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno