Pažitka
Název:

Nakládaný hermelín s česnekem a cibulí


Nakládaný hermelín s česnekem a cibulí


Ingredience:
Ingredience:
klasický hermelín1 ks
hermelín s příchutí česneku1 ks
velká červená cibule1 ks
česnek2 stroužky
bobkový list5 ks
červená paprika1 lžička
extra virgin olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Zdravím vás u dnešního článku! Hlavně mezi muži jsou milovníci vyzrálých aromatických sýrů a výrazných chutí. Není na škodu vyměnit na oslavě klasickou bonboniéru za chlapáckou sklenici. Nakládaným hermelínem určitě potěšíte třeba tatínka k narozeninám, strýčka, dědečka, tchána nebo přítele. Jde o klasiku českých hospod ale správná sklenice, vaše námaha a olivový olej ji posunou na úplně jinou úroveň. 

Nefiltrované pivečko, žitný chléb a dobrou chuť přeji.

Stroužky česneku a cibuli si očistíme a nakrájíme na slabá kolečka. Hermelíny si přepůlíme podélně a posypeme trochou sladké červené papriky. Sýr poklademe několika plátky cibule a česneku a spojíme k sobě znovu obě poloviny, ovšem nyní na přeskáčku - jednu polovinu klasického s polovinou hermelínu s příchutí česneku.

Do čisté a uzavíratelné nádoby si dáme na dno několik plátků česneku, pár kroužků cibule a zakápneme zhruba třemi lžícemi olivového oleje. Připravený hermelín uložíme na dno a po krajích naaranžujeme bobkové listy a plátky cibule tak, aby při pohledu z boku vytvářeli zajímavou texturu. Následně sýr pokryjeme další vrstvou česneku a cibule a přilijeme olivový olej.

Zbývá již jen vtlačit do sklenice druhý sýr, poklást ho cibulí a dobře zalít až po okraj olivovým olejem. Uzavřenou sklenici s připravenými sýry uchováváme v lednici po několik týdnů až měsíc (v závislosti na trvanlivosti hermelínu). Pokud máte rádi hermelín tvrdší, doporučuji sníst již po týdnu marinování. Můj tatínek naopak vyhledává sýry těsně po záruce, kdy jsou vyzrálé ("přezrálé") a tehdy teprve oceníte vzduchotěsný uzávěr. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Štěpánka Petrů

    zavřít okno