Pažitka
Název:

Naklíčené mungo

vegetariánský recept


Naklíčené mungo


Ingredience:
Ingredience:
fazolky mungo hrstka
Postup přípravy:

Doposud málo známá fazolka, která je nadupaná vitamíny a proteiny. Zkuste to nenápadně položit na stůl dětem, jako hrášek. Pokud budou zobat, je to výhra nejen pro ně.

Hrstku munga propláchneme, vložíme do prázdné zavařovací sklenice a zalijeme vodou. Takto necháme bobtnat 4 hodiny, poté propláchneme, vodu tentokrát scedíme, přiklopíme víčkem, aby se ve sklenici udržovalo vlhko, a necháme pár hodin klíčit při běžné pokojové teplotě. V chladnu a temnu se klíčení zpomalí.

Můžeme konzumovat již od prvního dne,  a to dokud klíčky nezhnědnou (většinou 4 den) poté jsou již nejen nevzhledné ale i nahořklé.

VELMI DŮLEŽITÉ – minimálně dvakrát denně proplachovat čistou vodou, jinak se mungo zkazí!!! Fazolky zvětší při klíčení svůj objem 3-5x, proto začínejte raději jen s málem.

Povídání o fazolkách mungo: 

mají specifické, zajímavé aroma, po naklíčení chutnají jako čerstvý hrášek. Z nutričního hlediska jsou velmi významné pro svůj podíl vitamínů a proteinů. Jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny. A navíc, děti ho mají velmi rádi jako „takovéto zobání“.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Soňa Dvořáková

    zavřít okno