Pažitka
Název:

Nepečené datlové kuličky


Nepečené datlové kuličky


Ingredience:
1. varianta (cca 20-25 kuliček):
měkké datle nebo datlová pasta170 g
rozpuštěná kvalitní hořká čokoláda70 g
jemné ovesné vločky50 g
libovolná směs ořechů a brusinek50 g
strouhaný kokos2 lžíce
skořice1/2 lžičky
kokosový olej1 lžíce
2. varianta (cca 20-25 kuliček):
měkké datle nebo datlová pasta170 g
kvalitní kakao2 lžíce
kokosový olej2 lžíce
jemné ovesné vločky50 g
sekané ořechy1 lžíce
arašídové máslo2 - 3 lžičky
kokosový olej1 lžíce
strouhaný kokos na obalení
Postup přípravy:

Tyto kuličky nejsou primárně vánoční, ale na Vánoce se určitě velmi hodí. Já je dělala letos už mnohokrát a na Vánoce také chybět nebudou. Variant na jejich výrobu je mnoho a tak si je pokaždé můžete udělat trochu jinak. Já vám přináším dvě různé varianty a věřím, že si domyslíte i nějaké svoje vlastní. Základem jsou dobré datle nebo datlová pasta. V poslední době kupuji spíš datlovou pastu a to přímo u Arabů vedle Super Trump Coffee v Praze (Pražáci jistě vědí). Většinu práce na těchto kuličkách za vás udělá mixér. Jediné, co musíte udělat ručně, je válení kuliček. To je skvělá práce třeba pro děti, které sice budou zapatlané až za ušima, ale určitě se zabaví. Množství surovin berte tak nějak orientačně, je potřeba to vždy přizpůsobit aktuální konzistenci těsta. Musím být tak akorát matlavé, aby kuličky držely, ale ne zas zbytečně moc mastné.

V mixéru nejdříve rozmixujeme ořechy a vločky najemno. Poté přidáme datle nebo datlovou pastu a kokos a opět mixujeme, dokud nezískáme hladkou, lepivou hmotu. Přidáme ostatní ingredience a nakonec přilijeme čokoládu a potom naposledy projedeme mixérem, aby se čokoláda zapracovala. Z lepkavé hmoty tvoříme úhledné kuličky a je hotovo. Kuličky jsou vhodné jako zdravý dezert nebo doplněk ke snídani. 

U druhé varianty opět vše rozmixujeme pomocí mixéru, tvoříme kuličky a ty pak obalujeme ve strouhaném kokosu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno