Pažitka
Název:

Nepečený kešu jahodový dort se šmakounem brusinky a goji

bez mléka, vegetariánské, bez lepku pokud budou použity ovesné vočky bez lepku nebo pohankové


Nepečený kešu jahodový dort se šmakounem brusinky a goji


Ingredience:
Korpus:
kešu ořechy nesolené200 g
ovesné vločky120 g
tmavý karob10 g
kokosový olej raw bio, rozpuštěný ve vodní lázni40 g
strouhaný kokos100 g
kakaové máslo35 g
datlový sirup1 - 2 lžíce
voda dle potřeby
Náplň:
banán2 ks
Krém:
kešu ořechy nesolené228 g
kokosový olej raw bio, rozpuštěný ve vodní lázni30 g
kakaové máslo50 g
jahody180 g
Šmakoun brusinky a goji100 g
javorový sirup dle chuti
Zdobení:
jahody dle potřeby
strouhaná čokoláda Vivani hot chocolate vegan dle potřeby
Postup přípravy:

Dorty jsou pro mě vždy velkou výzvou a velmi často z nich mám strach, dlouho vybírám a hledám několik dní předem, jaké suroviny použiji. U tohoto dortu jsem však strach neměla, byla jsem si surovinami jistá. Tento dort byl pro syna na oslavu dědečkových narozenin a nemusím ani sáhodlouze vypisovat jaký byl, hovoří sám a syn jej náležitě komentoval. Jelikož je poměrně lenoch co se týče krmení, tak tentokrát si dortík střežil a náležitě komentoval "MŃAM, MŃAM", tatínek se musel s malým mlsáčkem podělit o svůj díl a další si vychutnal společně se mnou večer, kdy už malý jedlík spal. Připravte si jej i vy nebudete litovat.

Rozmixujeme si ovesné vločky, kokos, samostatně kakaové máslo, přidám kešu ořechy, které si však musíme namočit. Kešu ořechy namočíme na 8 hodin do vody, následně přecedíme, rozmixujeme v mixéru do hladka a vše spojíme s ostatními surovinami, natlačíme do formy, já zvolila dortovou formu o průměru 21cm, prsty umačkáme dno a tlačíme hmotu k okrajům, kde vytvoříme okraj necelý centimetr vysoký a široký, aby nám vznikla forma, kterou budeme plnit.

Na dno vytvarovaného korpusu rozetřeme rozmačkané banány a následně přidáme krém, který jsme připravili z uvedených ingrediencí. Kešu ořechy, které byly namočené, rozmixujeme do hladka společně s jahodami, rozmixovaným kakaovým máslem, šmakounem brusinky a goji, přidáme rozpuštěný kokosový olej a vše spojíme v hladký krém. V případě potřeby dosladíme javorovým sirupem. Krém rovnoměrně rozetřeme na banánovou náplň, dort ozdobíme pokrájenými jahodami a strouhanou čokoládou a dáme do lednice ztuhnout, já nechala do rána. Nezapomeneme přikrýt alobalem, aby nedošlo k osychání krému a jahod.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno