Pažitka
Název:

Nepečený perník z jáhel

bezlepkový recept


Nepečený perník z jáhel


Ingredience:
Ingredience:
jáhly2 hrnky
mandlové mléko2 hrnky
karob nebo nepražené kakao2 lžíce
čerstvé lesní borůvky4 lžíce
med2 vrchovaté lžíce
NuNaturals stevie2 balíčky
perníkové koření2 lžíce
Na polití:
čokoláda
kokos
ořechy
Postup přípravy:

Zapínat troubu v těchto vedrech je skoro o zdraví, ale hladové krky jsou lehce hladové i v létě. A tak jsem se vrhla na recept od Kristýny Kalinové, která se pravidelně objevuje v pořadu Tescoma s chutí a pořádá kuchařské lekce. Často se objevuje jako autorka zdravých a přirozeně bezlepkových moučníků. Nakonec jsem se rozhodla vyzkoušet její nepečený perník. A jak už to trochu bývá, recept jsem si trochu upravila. Hi. Perník byl opět úspěšně otestován na lidech.

Jelikož jáhly mají na povrchu určité množství tuku, který na vzduchu oxiduje a může pak dávat jáhlám hořkou chuť, měly by se před kzždým použitím spařit. Já spařuji minimálně dvakrát – jáhly zaliji horkou vodou a nechám minutku dvě stát, scedím a opakuji. Spařené jáhly pak povařte s mlékem na plotně 35-40 minut, jáhly by se měly lehce rozvařit (po dobu vaření hlídejte, v závislosti na použitém nádobí možná budete muset přidat trochu vody). Uvařené jáhly přesuneme do misky a přidáme zbylé ingredience. Pokud jste alergičtí na kakao, doporučuji zdravý karobový prášek, ze kterého se pak dá připravit i poleva. Pokud nejste, pak vězte, že protizánětlivé kakao je dobrou volbou, zvláště pokud použijete nepražené (které si při využití ve studené kuchyni uchovává všechny svoje dobré vlastnosti). Jakmile vše vmícháte, přesuňte do plechu, napěchujte a pomocí stěrky rovnoměrně uhlaďte.
Nechte zatuhnout. Poté si připravte karobovou/kakaovou polevu, já jsem na závěr posypala ještě oblíbeným kokosem.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno