Pažitka
Název:

Neplněné tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou


Neplněné tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
toustový chleba (váženo bez kůrek)250 g
hrubá mouka (můžete použít i dětskou krupičku, dávám ji, když mouka dojde)150 g
měkký tvaroh0,5 kg
máslo (změklé)100 g
cukr krupice100 g
žloutek2 ks
sůl špetka
jahody + pár naozdobení400 g
javorový sirup na oslazení
moučkový cukr (není potřeba) na posypání
Postup přípravy:

Asi neznám nikoho, kdo by nemiloval knedlíky plněné ovocem a sypané kopou cukru. U nás jsou favoritem ty z tvarohového těsta.

Když jsem dnes přemýšlela, co s jahodami, kterých jsem v šíleném záchvatu koupila rovnou pár kilo, bylo o jejich osudu vcelku rychle rozhodnuto. Udělala jsem své oblíbené tvarohové těsto, nechala ho odležet a pomalu se chystala poctivě plácat placičky a naplňovat a naplňovat. Jsem lemra líná, jak víte. V hlavě se mi okamžitě vynořil nápad na zlepšovák - na malé neplněné knedlíčky s perfektní jahodovou omáčkou.

Původně jsem pro vás chtěla recept sepsat už včera, ale nic není tak, jak si člověk naplánuje. Ve chvíli, kdy jsem měla dovařeno a chystala se tu krásu fotit, nastala u nás doma hotová apokalypsa. Dcera uraženě plakala v koutě, protože zrovna příšerně toužila po další partičce pexesa. Já, matka příšera jsem ji řekla, že MUSÍ počkat! Opravdu k pláči.

Nikola se také rozhodl řvát jako tur, dojedl totiž svou porci (dostává jídlo v předstihu, protože jinak bych nevyfotila nikdy nic), rozpatlal si ji po celém (ano celém) těle a jaksi se mu to přestalo líbit. Opravdu nechápu proč. Jahody ve vlasech, za trenkami a vůbec, to musí být paráda.

Nejmladší Johanka, tak brečí už z principu každou chvíli, kdy ji odložím a nemám ji přišpendlenu v náručí. Bylo jasné, že se musela přidat. Takže to máme tři řvoucí děti. Ale abych neměla pocit, že je to málo, přidal se i kocour - chápejte potřeboval vypadnout. Nedivím se mu. Taky bych šla. I ten pitomý pes začal kňourat. Kamna vyhasla a ne, neměla jsem doma a ni kousek dřeva. Tudíž jsem stála před otázkou jít či nejít? Myčka domyla, jak také jinak. FŠECKO SE PROTI MĚ SPIKLO!!!

Fotila jsem tedy s koulí u zadku, upocená, nešťastná a věřte mi, v tu chvíli mi život na venkově s dětmi vůbec nepřipadal skvělý a báječný. Ovšem sladké knedlíky, ty báječné byly, takže notýsky připravit.

Z toustového chleba odkrájejte kůrky a rozmixujte ho najemno. Přesypte do větší mísy a přidejte mouku, tvaroh, změklé máslo, cukr, vaječné žloutky a špetičku soli. Pomocí rukou (jo, jo, musíte do toho sáhnout!!) vypracujte vláčné, lepivé těsto. To nechte 30 minut v chladu odpočívat.

Vezměte si hladkou mouku, pomoučete si ruce a z těsta "odždibujte" kousky takové velikosti, abyste snadno ukouleli kuličky velikosti golfového míčku. Do velkého hrnce dejte vařit vodu.

Mezitím si jahody nakrájejte na menší kousky, hoďte je do rendlíku a podlijte trochou vody, stačí asi tak panák až deci. :-) Jahody nechte částečně rozvařit a podle své chuti je oslaďte javorovým sirupem. Omáčku rozmixujte dohladka a vmíchejte do ní lžíci studeného másla (to, aby byla jemnější). Pokud se vám bude zdát řídká, můžete ji ještě maličko zredukovat, tedy o něco déle vařit, aby se přebytečná tekutina odpařila a omáčka hezky zhoustla.

Hotové knedlíčky vkládejte do vroucí vody a vařte 8-10 minut. Opatrně vyjměte z hrnce pomocí děrované lžíce, nechte krátce okapat v cedníku a můžete servírovat.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno