Pažitka
Název:

Netradiční svíčková se zázvorem a medem


Netradiční svíčková se zázvorem a medem


Ingredience:
kulatá hovězí plec500 g
mrkev500 g
celer300 g
zázvor30 g
střední cibule1 ks
máslo15 g
med1 lžíce
třtinový cukr1 lžička
citronová šťáva pár kapek
pepř pár kuliček
nové koření pár kuliček
bobkový list1 ks
sůl dle chuti
Ingredience:
Postup přípravy:

Dnes tu pro vás mám jeden víkendový recept...když mamka a já spojíme hlavy dohromady, vymyslíme zdravou variantu tradičních českých receptů a jsme nadšené! Naše chutě jsou dost podobné, máme rády to stejné a tohle se nám opravdu vydařilo.

Svíčková - no, to je zelenina, koření, mouka, smetana na zjemnění, ocet...a co když vám řeknu, že smetana ani mouka nebyla potřeba? Že to nebyla svíčková? Ale jo, byla. Sice netradiční, ale o to zajímavější, chutnější a hlavně: nám vyhovující! :D Tak jdeme na to?

Postup: Kousek másla si vhodíme do tlakového hrnce, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zpěnit. Maso si očistíme, vhodíme do hrnce k cibuli a zprudka osmahneme, aby se zatáhlo. Do hrnce přidáme očištěnou mrkev, celer a zázvor. Všechno zalijeme vodou (aby bylo vše ponořené), přidáme sůl, kuličky pepře a nového koření, bobkový list a tlakový hrnec uzavřeme. Vaříme zhruba 50-60 min nebo až bude maso měkké. Maso vyjmeme a zbytek rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Pak už stačí jen dochucovat - lžíce medu, třtinový cukr, pár kapek citronové šťávy. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a třeba i brusinkami
 
Přílohu jsme s mamkou nedělaly, ta hustá omáčka krásně zasytí. Ale pokud chcete knedlíky a také ve zdravější verzi, udělala bych je asi takto: 4 celozrnné rohlíky nalámeme a namočíme asi do 150 mléka. Přidáme dva vaječné žloutky a z bílků vyšlehaný sníh. Zpracujeme, pak už jen osolíme, přidat můžeme čerstvé bylinky a zabalíme do igelitu, zavážeme konce a necháme v lednici odpočívat. Pak už jen vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 15 minut.
Tak co na to říkáte? Uvařili byste si takovou svíčkovou nebo dáte radši přednost té klasické?


Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Martina Žabenská

    zavřít okno