Název:Netradiční svíčková se zázvorem a medem
Ingredience:
kulatá hovězí plec | 500 g |
mrkev | 500 g |
celer | 300 g |
zázvor | 30 g |
střední cibule | 1 ks |
máslo | 15 g |
med | 1 lžíce |
třtinový cukr | 1 lžička |
citronová šťáva | pár kapek |
pepř | pár kuliček |
nové koření | pár kuliček |
bobkový list | 1 ks |
sůl | dle chuti |
Ingredience: |
Postup přípravy:Dnes tu pro vás mám jeden víkendový recept...když mamka a já spojíme hlavy dohromady, vymyslíme zdravou variantu tradičních českých receptů a jsme nadšené! Naše chutě jsou dost podobné, máme rády to stejné a tohle se nám opravdu vydařilo.
Svíčková - no, to je zelenina, koření, mouka, smetana na zjemnění, ocet...a co když vám řeknu, že smetana ani mouka nebyla potřeba? Že to nebyla svíčková? Ale jo, byla. Sice netradiční, ale o to zajímavější, chutnější a hlavně: nám vyhovující! :D Tak jdeme na to?
Postup: Kousek másla si vhodíme do tlakového hrnce, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zpěnit. Maso si očistíme, vhodíme do hrnce k cibuli a zprudka osmahneme, aby se zatáhlo. Do hrnce přidáme očištěnou mrkev, celer a zázvor. Všechno zalijeme vodou (aby bylo vše ponořené), přidáme sůl, kuličky pepře a nového koření, bobkový list a tlakový hrnec uzavřeme. Vaříme zhruba 50-60 min nebo až bude maso měkké. Maso vyjmeme a zbytek rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Pak už stačí jen dochucovat - lžíce medu, třtinový cukr, pár kapek citronové šťávy. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a třeba i brusinkami
Přílohu jsme s mamkou nedělaly, ta hustá omáčka krásně zasytí. Ale pokud chcete knedlíky a také ve zdravější verzi, udělala bych je asi takto: 4 celozrnné rohlíky nalámeme a namočíme asi do 150 mléka. Přidáme dva vaječné žloutky a z bílků vyšlehaný sníh. Zpracujeme, pak už jen osolíme, přidat můžeme čerstvé bylinky a zabalíme do igelitu, zavážeme konce a necháme v lednici odpočívat. Pak už jen vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 15 minut.
Tak co na to říkáte? Uvařili byste si takovou svíčkovou nebo dáte radši přednost té klasické?
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno