Pažitka
Název:

New York bagels


New York bagels


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka (špaldová v poměru 350g hladká + 50g špaldová chlebová)400 g
teplá voda300 ml
sušené kvasnice7 g
med1 lžíce
sůl1 lžička
mák, sezam, nebo semínka dle chuti
bílek na potření1 ks
voda2 l
cukr3 lžíce
Postup přípravy:

Každý, kdo se někdy prošel ulicemi New Yorku, má určitě v paměti pohled na krásné kulaté pečivo, plněné krémovým sýrem, uzeným lososem, ale také třeba medem, burákovým máslem a banány. Tomu pečivu se říká bagel a je typické pro židovskou komunitu a je zvláštní tím, že kyne před pečením v horké vodě. Právě způsob přípravy může mnohé odradit, ale věřte, že na tom není nic pracného a stojí zato to určitě vyzkoušet.

V teplé vodě rozpustíte med a kvasnice a necháte kvásek několik minut probudit k životu. V míse smícháte mouku se solí, přidáte kvásek z kvasnic a vypracujete hladké těsto. Těsto se vám může zdát trochu řídké, ale nebojte se, kynutím změní konzistenci. Těsto nechte v přikryté míse kynout v teple hodinu až hodinu a půl.

Hotové těsto si rozdělte na cca 12 stejně velkých kousků. Na formování bagelu existují dva postupy. Jeden je, že do kulatých bochníčků uděláte třeba koncem vařečky díru, kterou dostatečně roztáhnete, aby vám vznikl kruh. Já používám pekařský postup a to, že z těsta uděláte válečky, které si omotáte kolem dlaně a spojíte, a tak vám vznikne krásný souměrný kruh. 

Troubu si rozehřejete na 200 stupňů. V hrnci přiveďte vodu s cukrem k varu. Do vařící vody hoďte vždy několik bagelů podle velikosti hrnce. Nesmí se vám přilepit ke dnu. Vařte 1 minutu a po minutě je otočte a vařte další minutu. Uvařené bagely nechte okapat na utěrce. Poté je přemístěte na plech pokrytý pečícím papírem, potřete bílkem a posypte mákem nebo jinými zrníčky. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.

Bagely je nejlepší konzumovat ještě teplé. Pokud vám vydrží do druhého dne a nesníte je hned, tak je před podáváním rozpečte v troubě, pod grilem nebo v opékači topinek. Pokud jste je ještě nikdy neochutnali, tak vás asi překvapí jejich konzistence. Těsto je poněkud tuhé, jako by gumové a právě proto se po rozříznutí lehce opékají. Bagel můžete plnit dle své fantazie. Krémový sýr, uzený losos, rajče a salát je New Yorská klasika.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno