Pažitka
Název:

Nízkotučný cheesecake s borůvkami


Nízkotučný cheesecake s borůvkami


Ingredience:
Korpus:
pohankové vločky100 g
kokos100 g
kakao2 lžíce
zralý banán1 ks
mléko dle potřeby
Tvarohová vrstva:
jogurt500 ml
středně tučný tvaroh750 g
panela2 lžíce
citron - kůra z něj1 ks
borůvky2 hrsti
Čokoládová poleva:
smetana ke šlehání100 ml
hořká čokoláda (min 50%)100 g
Postup přípravy:

Dnešní dortík byla tak trochu výzva, protože byl připravován pro hosty, kteří drží keto-dietu, takže požadavek byl jasný - něco (téměř) bez cukru a s obsahem tuku do 3,5%. Všem chutnal, cože je pro mě největší odměna.

Přípravu začneme čokoládovou polevou. V parní lázni přivedeme téměř k varu smetanu ke šlehání. Horkou smetanu odstavíme ze sporáku a vložíme na kousky nalámanou čokoládu. Necháme 10 minut stát, čokoláda v horké smetaně povolí. Poté ručně rozmícháme a spojíme ve hladkou čokoládovou polevu. Mícháme lžící, abychom do čokolády nevpravili příliš mnoho vzduchu, který by nám později tvořil nevzhledné bubliny na povrchu dortu. Necháme stydnout.

Mezitím si připravíme zbytek dortu.

Dortovou formu vyložíme po dně pečícím papírem. Pohankové vločky rozemeleme na prach, přidáme kokos, kakao a rozmixovaný banán. Prsty vytvoříme těstíčko, spíš drobivé. Je-li potřeba, můžeme si pomoci pár lžícemi mléka, ale nepřehánějte to, těsto nemá být lepivé. Směs silou upěchujeme na dno formy.

A pustíme se do přípravy tvarohu. Jogurty, tvaroh, citronovou kůru, panelu (nebo jiné sladidlo) smícháme ve větší míse. 1/3 směsi navrstvíme na korpus ve formě. Ke zbytku přidáme 2 lžíce borůvek, dobře promícháme a 1/2 směsi v míse opatrně navrstvíme na bílou vrstvu. Postupujeme tak, že nabíráme jednotlivé lžíce směsi a ty pokládáme místo vedle místa, až zaplníme celou plochu dortu. Až poté opatrně uhladíme, aby nedošlo k promíchání obou barev.

Do zbytku v míse přidáme zbylé borůvky, promícháme a výše popsaným způsobem dokončíme poslední vrstvu ve formě. Důkladně uhladíme a opatrně polijeme čokoládovou polevu.

Dáme do lednice a necháme ideálně 24 hodin tuhnout. Nezapomeňte dortovou formu podložit vhodnou nádobou, bude nám vytékat syrovátka, tak ať nemáte sladkou povodeň v lednici. Odtok syrovátky je žádoucí - jednak zvláční korpus a za druhé zpevní krémovou vrstvu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno