Pažitka
Název:

Nočky s mrkví, petrželkou a slunečnicovými semínky


Nočky s mrkví, petrželkou a slunečnicovými semínky


Ingredience:
Ingredience:
moučné brambory typ C400 g
sůl špetka
mrkev (najemno nastrouhaná)300 g
petrželka (nasekaná najemno)1 menší svazek
loupaná slunečnicová semínka (opražená nasucho)40 g
žloutek2 ks
dětská krupice150 - 200 g
čerstvě mletý pepř špetka
sůl špetka
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek špetka
Sýrová omáčka:
čedar60 g
zeleninový vývar50 ml
smetana ke šlehání100 g
čerstvý krémový sýr (např. ricotta)30 g
čerstvě mletý pepř špetka
muškátový oříšek špetka
sůl špetka
bazalka menší svazek
Postup přípravy:

Bramborové noky si můžete dnes vcelku běžně a v poměrně dobré kvalitě koupit v každém větším supermarketu. Mnohem větší radost a požitek však jistojistě budete mít z těch doma připravených, čerstvých a krásně vláčných. 

Jejich výroba neobnáší žádné záludnosti, nad kterými by nezkušený kuchař bezradně tápal. Noky jsou snadné a jediné, na co je třeba si dát pozor, je výběr těch správných brambor. Chcete-li si dopřát opravdu exklusivní oběd, sáhněte vždy po bramborách typu C, tedy moučných. Pak už stačí jen mouka (či v našem případě krupice), nějaké to vejce a trocha šikovnosti. My si dnes připravíme nočky maličko složitější, ale za to velmi nápadité a chutné. 

Začněte přípravou brambor, oloupejte je, pokrájejte a vařte cca 15 minut v osolené vodě doměkka. Poté je slijte, prolisujte (rozmačkejte) a nechte úplně vychladnout (já si je klidně připravím i den předem).

Zatímco brambory chladnou, nastrouhanou mrkev si zabalte do čistého plátěného ubrousku, vytvořte balíček a jeho utahováním (jako byste chtěli ždímat prádlo) vymáčkněte všechnu přebytečnou šťávu (nevylévat, vypít! - klidně v kombinaci s pomerančovou šťávou, je to zdravé a velmi chutné).

Pražená slunečnicová semínka umixujte najemno. Společně s mrkví a nasekanou petrželkou je vsypte větší mísy. Přidejte i studené brambory, žloutky, krupici a pořádně promíchejte. Množství krupice je trošku ošemetné, záleží na obsahu škrobu v bramborách a nejspíš také i na erupcích na Slunci. Začněte tím, že přidáte nejprve 150g a zapracujete. Výsledné těsto musí být kompaktní, pevné, ale přesto vláčné a lehounce lepit. Pokud se vám bude na ruce lepit přespříliš, po lžících přidávejte krupici. Jakmile dosáhnete té správné konzistence, nechte těsto cca 10 minut odpočinout v lednici.
Připravte si k ruce hladkou mouku. Těsto ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Ruce si lehce obalte v hladké mouce a těsto naposledy pořádně propracujte. Vezměte si větší kávovou lžičku a z těsta "ukrajujte" kusy přibližně stejné velikosti. Z těch pak tvarujte kuličky, které stlačte vidličkou do typického tvaru nočků. Nám se moc nepovedly, ale omluvou budiž to, že všechny nočky dělaly děti samy. Takže se vlastně povedly krásně. 

Předehřejte si troubu asi jen na 80°C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody. Jakmile začne vřít, osolte ji a po částech vhazujte noky. Jakmile budou uvařené, vyplavou na hladinu, trvá to 3-5 minut, záleží na velikosti. Nejlépe to samozřejmě poznáte tak, že jeden vylovíte a ochutnáte. 

Hotové noky nechte v děrovaném cedníku okapat, dejte do mísy k zapékání, zakápněte olivovým olejem a vložte do teplé trouby.

Omáčku připravíte snadno. Svařte vývar a smetanu, po částech a za stálého míchání přidejte nastrouhaný sýr a nechte ho zcela rozpustit. Přidejte čerstvý krémový sýr a omáčku zredukujte tak, abyste dosáhli hustší konzistence (ale nezapomínejte míchat!!!). Ochuťte pepřem, solí (bude-li potřeba) a špetkou muškátového oříšku. Těsně před podáváním vmíchejte nahrubo nasekané lístky bazalky (pár si jich nechte na posypání jako ozdobu). Noky podávejte polité omáčkou, sypané bazalkou popř. sýrem, já našla v lednici už nastrouhaný parmazán, ale vy použijte klidně čedar.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno