Pažitka
Název:

Obrácený hruškový koláč


Obrácený hruškový koláč


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka180 g
sůl špetka
cukr1 lžička
změklé máslo120 g
voda4 lžíce
Náplň:
máslo80 g
střední hrušky (cca 400 g)5 ks
vanilková esence1 lžička
cukr krupice100 g
žloutek na potření koláče2 ks
Postup přípravy:

Příprava tohoto dezertu zahrnuje i přípravu karamelu. Jeho výroba není složitá, na druhou stranu je potřeba dodržet určitý postup, aby se karamel podařil. Důležité je uhlídat, aby příliš neztmavl, a také jeho přípravu neuspěchat ani moc nenatahovat - nastavit teplotu tak akorát aby se cukr hezky sám rozpouštěl, neméně důležité je také použít vhodnou pánev - nejlépe poslouží v tomto případě těžká litinová.

A proč je koláč obrácený? Peče se totiž ovocem vespod, těstem se přiklopí vrchní díl koláče a po upečení se překlopí zase zpět. Já jsem měla naštěstí při obracení po ruce svého manuálně zručného muže, a tak se neudálo žádné neštěstí ve formě vylitého karamelu a podobně. Každopádně je po upečení dobré chvíli nechat koláč odstát, aby vnitřek koláče ztuhnul, půjde s ním poté lépe manipulovat.

Těsto:

Všechny ingredience smíchej v míse. Vzniklé těsto nech odležet v lednici. Ve fázi, kdy karamelizuješ hrušky na pánvi těsto vyndej, rozválej, vykroj kruh odpovídající velikosti pánve a ten propíchej vidličkou. 

Rozehřej si troubu na 200 °C.

Náplň:

POZOR! Karamel je velmi horký, buď opatrný při manipulaci s ním!

Nech si povolit máslo. Hrušky nakrájej na menší kousky. Pánev rozpal na střední teplotu (pokud máš indukci 1-9 tak použij stupeň 5) a přidej cukr. Nech jej zkaramelizovat, nemusí míchat. Když se karamel rozpustí, dej mimo varnou desku a přidej na kousky nakrájené máslo. Do směsi přidej vanilkovou esenci. na pánev vyskládej pohrájené hrušky a dej na dalších deset minut na mírné teplotě karamelizovat (supeň 4). Poté dej opět mimo varnou desku, přiklop těstem, ze zbytku těsta vytvoř podél pánve okraj, potři rozšlehaným vejcem a dej péct na 35 minut.

Po vytažení z trouby nech koláč chvíli odpočinout, poté dej na pánev vhodně velký talíř (já použila skleněnou poklici) a překlop.

Koláč nech vychladnout a ztuhnout, aby se ti jednotlivé porce dobře krájely.

Můžeš podávat se zakysanou smetanou nebo šlehačkou - my si vychutnali jeho božkou chuť jen tak.. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno