Těsto: | |
vejce | 3 ks |
cukr kurpice | 75 g |
vanilínový cukr | 1/2 balíčku |
polohrubá mouka | 150 g |
kakao | 1 lžíce |
prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
vlažná voda | 4,5 lžíce |
Dále: | |
velká jablka | cca 6 ks |
vanilínový cukr | 1 balíček |
mletá skořice | špetka |
máslo | kousek |
Krém: | |
vanilkový pudink na vaření | 1 ks |
mléko | 250 - 300 ml |
cukr krupice | 1 - 2 lžíce (dle chuti) |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
smetana na šlehání a ztužovač šlehačky | 1 kelímek |
kakao | na posypání |
alobal | na vyložení formy |
Dnes jsem ze dvou různých receptů udělala na oslavu tento koláč nebo dort, jak chcete :-) Je velmi vláčný a šťavnatý, takže ti, kteří nemají rádi, když se jim "práší z nosu" (jak říká můj tatí :-D), si určitě pochutnají. A spotřebujete ze sklepa zase pár schovaných jablíček.
Možná se někomu bude zdát složitý se spoustou ingrediencí, ale není, nemusíte se bát. Já nejsem žádná pekařka - cukrářka a bylo to snadné. Pekla jsem v 30 cm dortové formě, pokud budete chtít na celý plech, zdvojnásobte všechny ingredience.
Formu nebo plech vyložte včetně stěn alobalem. Dno vymažte máslem, posypte vanilínovým cukrem a skořicí. Jablka nahrubo nastrouhejte a rozprostřete je na posypané dno, trochu zmáčkněte. Vrstva by měla být cca 2cm.
Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, přilijte vlažnou vodu a postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a zlehka důkladně promíchejte. Vlijte na jablka a vložte do trouby vyhřáté na 220C na cca 15 - 20 minut. Zkuste špejlí, zda se těsto nelepí. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyklopte na větší talíř nebo na druhý plech a opatrně sundejte alobal. Jablka by měla mít zkaramelizovanou vrstvu.
Pudink uvaříme s mlékem a cukrem, důkladně mícháme, neměl by být příliš tuhý. Necháme také vychladnout a pak do něj vmícháme zakysanou smetanu. Navrstvíme na koláč a jako poslední vrstvu dáme ušlehanou smetanu se ztužovačem. Já už jsem ji nesladila, ale kdo chce, může. Posypeme kakaem a dáme důkladně vychladit.