Pažitka
Název:

Obrácený jablkový koláč s pudinkovým krémem


Obrácený jablkový koláč s pudinkovým krémem


Ingredience:
Těsto:
vejce3 ks
cukr kurpice75 g
vanilínový cukr1/2 balíčku
polohrubá mouka150 g
kakao1 lžíce
prášek do pečiva1/2 balíčku
vlažná voda4,5 lžíce
Dále:
velká jablkacca 6 ks
vanilínový cukr1 balíček
mletá skořice špetka
máslo kousek
Krém:
vanilkový pudink na vaření1 ks
mléko250 - 300 ml
cukr krupice1 - 2 lžíce (dle chuti)
zakysaná smetana1 kelímek
smetana na šlehání a ztužovač šlehačky1 kelímek
kakao na posypání
alobal na vyložení formy
Postup přípravy:

Dnes jsem ze dvou různých receptů udělala na oslavu tento koláč nebo dort, jak chcete :-) Je velmi vláčný a šťavnatý, takže ti, kteří nemají rádi, když se jim "práší z nosu" (jak říká můj tatí :-D), si určitě pochutnají. A spotřebujete ze sklepa zase pár schovaných jablíček.
Možná se někomu bude zdát složitý se spoustou ingrediencí, ale není, nemusíte se bát. Já nejsem žádná pekařka - cukrářka a bylo to snadné. Pekla jsem v 30 cm dortové formě, pokud budete chtít na celý plech, zdvojnásobte všechny ingredience.

Formu nebo plech vyložte včetně stěn alobalem. Dno vymažte máslem, posypte vanilínovým cukrem  a skořicí. Jablka nahrubo nastrouhejte a rozprostřete je na posypané dno, trochu zmáčkněte. Vrstva by měla být cca 2cm. 
Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, přilijte vlažnou vodu a postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a zlehka důkladně promíchejte. Vlijte na jablka a vložte do trouby vyhřáté na 220C na cca 15 - 20 minut. Zkuste špejlí, zda se těsto nelepí. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyklopte na větší talíř nebo na druhý plech a opatrně sundejte alobal. Jablka by měla mít zkaramelizovanou vrstvu.
Pudink uvaříme s mlékem a cukrem, důkladně mícháme, neměl by být příliš tuhý. Necháme také vychladnout a pak do něj vmícháme zakysanou smetanu. Navrstvíme na koláč a jako poslední vrstvu dáme ušlehanou smetanu se ztužovačem. Já už jsem ji nesladila, ale kdo chce, může. Posypeme kakaem a dáme důkladně vychladit. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno