Pažitka
Název:

Obrácený koláč s červenou řepou


Obrácený koláč s červenou řepou


Ingredience:
Ingredience:
listové těsto1 balení
uvařená řepa3 - 4 ks
ocet balsamico3 lžíce
med2 lžíce
česnek2 stroužky
tymián pár snítek
máslo1 lžíce
pepř špetka
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Koupila jsem si v Globusu listové těsto s cereáliemi a chtěla jsem ho vyzkoušet. Štrúdl moc nejíme, ale slané koláče jdou u nás na dračku, hlavně teda u mě. Měla jsem na záhoně ještě několik posledních řepiček a tak jsem upekla obrácený koláč sester Tatinových, ale s řepou. Je boží. K řepě se určitě hodí kozí sýr, ovšem já nejsem milovníkem jeho chuti ani vůně, proto jsem dala přednost gorgonzole. Ale vy ho tam určitě dejte, pokud ho máte rádi.

Na pánev vlijeme ocet a zahřejeme, přidáme med, podle chuti osolíme a opepříme. Přihodíme najemno posekaný česnek a tymián. Necháme chvilku redukovat, až se směs začne " táhnout.  Řepy nakrájíme na plátky o síle cca 0,5cm, osolíme z obou stran a postupně vkládáme do pánve a obalíme je směsí z obou stran. Klademe od středu na dno koláčové formy ( pozor, nepoužívat tu s odnímatelným dnem, jinak šťáva poteče ven ) a zbytkem šťávy přelijeme. Listové těsto vyválíme a překryjeme jím celou formu. Okraje těsta zastrkejte podél krajů ke dnu, párkrát ho propíchtěte špičkou nože a formu vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme cca 30 minut. Vyjměte z trouby a nechte chvilku odstát, bublající šťáva se vsákne a teprve pak koláč obraťte. Formu přiklopte větším talířem a otočte dnem vzhůru. Ještě teplý koláč pokryjte pár kousky sýru, buď kozím nebo nějakým chuťově výraznějším. Jak už jsem psala, já jsem použila gorgonzolu.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno