

| Ingredience: | |
| mleté vepřové maso | 500 g | 
| mrkev a kapusta ve stejném poměru | cca 300 g | 
| jarní cibulka | 1 svazek | 
| česnek | 3 stroužky | 
| sušený tymián | 1 lžička | 
| hrubozrnná hořčice | 1 lžička | 
| vejce | 1 ks | 
| jemné nebo lehce pomleté pohankové vločky | 2 vrchovaté lžíce | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | dle chuti | 
Toto je přesně ten recept, který by mě ani nenapadlo sem dávat. Bylo mi ale vysvětleno, že ne každý umí udělat sekanou a že dobrých receptů není nikdy dost. Já jsem se poslední roky naučila do mletého masa přidávat zeleninu a je mi celkem jedno jakou. Prostě otevřu ledničku a vždy se na mě směje mrkev, petržel, celer, nebo třeba květák či moje milovaná kapusta. Nebojte se toho a vyzkoušejte to taky. Já jsem si jistá, že to bude chutnat i zarputilým masožravcům.
Maso dejte do mísy, přidejte nastrouhanou mrkev a jemně nastrouhanou kapustu, nakrájenou cibuli a drcený česnek. Já s oblibou používám sekací nástavec na tyčový mixér a všechnu zeleninu včetně cibule a česneku v něm nasekám, což mi ušetří spoustu času. Jenom si musíte dát pozor, ať to neumelete na kaši. Do mísy přidejte vejce, vločky, hořčici, sůl a koření. Vše propracujte ideálně rukama. Nemá smysl se do toho pouštět vařečkou, prostě to vše pěkně promačkejte, aby se všechny chuti spojily 
Z hmoty vytvarujte hladkou šišku, kterou pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů necelou hodinu. Během pečení můžete lehce podlít vodou.
K této sekané jsem zvolila poněkud nezvyklou přílohu a to krémovou kapustu. Není na ní nic složitého. Mladou kapustu nakrájejte na tenké proužky a lehce orestujte na oleji. Kapusta vám nesmí zhnědnout, naopak krásně změní barvu na jasně zelenou. Restovanou kapustu podlijte smetanou a nechte projít mírným varem. Na závěr do omáčky přimíchejte lžíci až dvě strouhaného parmezánu, dosolte a dopepřete. Kapusta nesmí být měkká, ale stále zůstat jakoby na skus.
Podrobné info: