Pažitka
Název:

Odlehčená sekačka


Odlehčená sekačka


Ingredience:
Ingredience:
mleté vepřové maso500 g
mrkev a kapusta ve stejném poměrucca 300 g
jarní cibulka1 svazek
česnek3 stroužky
sušený tymián1 lžička
hrubozrnná hořčice1 lžička
vejce1 ks
jemné nebo lehce pomleté pohankové vločky2 vrchovaté lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Toto je přesně ten recept, který by mě ani nenapadlo sem dávat. Bylo mi ale vysvětleno, že ne každý umí udělat sekanou a že dobrých receptů není nikdy dost. Já jsem se poslední roky naučila do mletého masa přidávat zeleninu a je mi celkem jedno jakou. Prostě otevřu ledničku a vždy se na mě směje mrkev, petržel, celer, nebo třeba květák či moje milovaná kapusta. Nebojte se toho a vyzkoušejte to taky. Já jsem si jistá, že to bude chutnat i zarputilým masožravcům.

Maso dejte do mísy, přidejte nastrouhanou mrkev a jemně nastrouhanou kapustu, nakrájenou cibuli a drcený česnek. Já s oblibou používám sekací nástavec na tyčový mixér a všechnu zeleninu včetně cibule a česneku v něm nasekám, což mi ušetří spoustu času. Jenom si musíte dát pozor, ať to neumelete na kaši. Do mísy přidejte vejce, vločky, hořčici, sůl a koření. Vše propracujte ideálně rukama. Nemá smysl se do toho pouštět vařečkou, prostě to vše pěkně promačkejte, aby se všechny chuti spojily 
Z hmoty vytvarujte hladkou šišku, kterou pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů necelou hodinu. Během pečení můžete lehce podlít vodou.

K této sekané jsem zvolila poněkud nezvyklou přílohu a to krémovou kapustu. Není na ní nic složitého. Mladou kapustu nakrájejte na tenké proužky a lehce orestujte na oleji. Kapusta vám nesmí zhnědnout, naopak krásně změní barvu na jasně zelenou. Restovanou kapustu podlijte smetanou a nechte projít mírným varem. Na závěr do omáčky přimíchejte lžíci až dvě strouhaného parmezánu, dosolte a dopepřete. Kapusta nesmí být měkká, ale stále zůstat jakoby na skus.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno