Pažitka
Název:

Olive all´ascolana (plněné smažené olivy)


Olive all´ascolana (plněné smažené olivy)


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso (mix vepřové, hovězí, drůbeží)300 g
citronová kůra z 1/2 citronu dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
muškátový oříšek špetka
vejce1 ks
nasekaná hladkolistá petržel dle chuti
nastrouhaný parmazán hrst
velké zelené olivycca 700 g
malá cibule, nakrájená najemno1 ks
mrkev, nakrájená najemno1/2 ks
řapíkatý celer, nakrájený najmeno1/2 ks
extra panenský olivový olej dle potřeby
bílé víno1 dc
olej na smažení
mouka, vejce, strouhanka na obalení
Postup přípravy:

Na tento recept už se chystám delší dobu. V Itálii jsem si ho hrozně oblíbila. V pizzerii, kam jsme chodili, nám tyto plněné olivy nosili na stůl jako předkrm společně se smaženými mozzarellkami nebo kousky smažené zeleniny či hranolkami.

Uznávám, takový sytý předrm a potom ještě pizza, to je zabijácká večeře. Ale tak to už v Itálii holt chodí. Nicméně, vy můžete tyto olivy připravit pro své známé a servírovat k nim jako druhý chod třeba salát.

Tento recept pochází z regionu Marche. Spousta z vás ho zná, protože kdo byl například v Rimini nebo San Marinu, tak už je to od hranic s tímto regionem jenom kousek. Můžete zde obdivovat překrásnou přírodu (například úchvatné jeskyně Frasassi) a užívat si bohaté gastronomie.

Tento recept není kdovíjak složitý, ale uznávám je docela pracný. Výsledek ale stojí rozhodně za to…

Na rozpáleném oleji osmahneme mrkev, celer a cibuli. Přidáme maso, ochutíme solí a pepřem. Zalijeme vínem a necháme ho vypařit. Mezitím vypeckujeme olivy, pokud máme již bez pecek, tak je na jedné straně rozkrojíme. Vypneme oheň a do masové směsi přidáme vejce, sýr, petržel, citronovou kůru a muškátový oříšek. Promícháme a směs ještě rozmixujeme v mixéru. Každou olivu vyplníme masovou směsí a obalíme v mouce, vejci a strouhance. Osmažíme do zlatova v oleji (stačí pár minut) a podáváme ještě teplé.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno