Pažitka
Název:

Opilý čoko-chlebík


Opilý čoko-chlebík


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka210 g
holandské kakao2 lžíce
prášek do pečiva1 lžíce
hořká čokoláda1 tabulka (100 g)
máslo (změklé)125 g
cukr krupice100 g
celá vejce2 ks
vlažné mléko125 ml
alkohol - třešňovice nebo višňovice (rum)1 lžíce
posekané rozinky nebo sušené brusinky, višně1 velká hrst
Postup přípravy:

Velice chutný moučník plný čokolády s rozinkami ovoněný a vychucený kapkou alkoholu. Můžete přidat například třešňovici, višnoviči či postačí i obyčejný rum.

Mouku prosejeme s kakaem a práškem do pečiva.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně do něj zašleháme vejce jedno po druhém. Ručně nebo na nejmenších obrátkách na robotu zamícháme do těsta rozpuštěnou čokoládu a následně prosetou mouku, mléko a alkohol (na střídačku po lžících).
Formu vysteleme pečícím papírem. Do formy nalijeme polovinu těsta, na ně poklademe polovinu rozinek (brusinek nebo višní), ty přikryjeme druhou polovinou těsta, na kterou opět poklademe zbylou část sušeného ovoce (jemně do těsta zatlačíme).
Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Zda je chlebík upečen - vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Chlebík  vyklopíme na rošt a necháme ji vychladnout. Pak polijeme čokoládovou polevou (hořká čokoláda, trocha smetany) a necháme ztuhnout.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Lucie Jahelková

    zavřít okno