Pažitka
Název:

Opravdu čokoládový dort


Opravdu čokoládový dort


Ingredience:
Korpus:
tmavá čokoláda (min. 60 % kakaa)200 g
máslo + na vymazání formy200 g
instantní káva1 lžíce
vroucí voda120 ml
hladká mouka190 g
prášek do pečiva3 lžičky
jedlá soda1/4 lžičky
třtinový cukr typu muscovado200 g
kakao25 g
středně velké vejce4 ks
podmáslí5 lžic
Krém:
tmavá čokoláda (min. 60% kakaa)400 g
smetana ke šlehání400 g
třtinový cukr4 lžíce
Postup přípravy:

Upečte si vynikající čokoládový dort, který si může každý dozdobit dle své chuti a vlastní fantazie.

Nejprve si připravíme krém -  několik hodin dopředu. Po uvaření je řídký a musíme počkat, až zhoustne. Takže smetanu vylijeme do rendlíku a zahříváme téměř k varu, nevaříme. Rozmícháme cukr a nalijeme na čokoládu, kterou jsme si nalámali na dílky. Vymícháme do hladka. Necháme chladnout.

Korpus:
Do mísy si prosejeme mouku promíchanou se sodou, kypřícím práškem a kakaem. Přidáme žloutky a podmáslí. Z bílků šleháme sníh. Před jeho dokončením přidáváme po částech cukr a stále šleháme, dokud se nám nedělají pevné špičky. 
V kastrolku si rozehřejeme máslo (nesmí se vařit). Kávu zalijeme vroucí vodou a přilijeme do másla. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se vše nespojí. Rozpuštěnou čokoládu s máslem vlijeme k mouce a promícháme. Pak do této směsi po částech lehce překlápěním vmícháme sníh.
Hmotu vlijeme do máslem vytřené dortové formy (26 cm) a dáme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 1 hodinu (závisí na každé troubě). Zkoušíme špejlí. Musíme si ale uvědomit, že je v těstě čokoláda, takže špejle bude vždy trochu vlhká.
Po upečení necháme vychladnout ve formě. Po vychladnutí vyndáme a rozkrojíme. Potřeme částí vychladlého krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.
Dozdobíme podle chuti a fantazie. V rámci toho, že je to dort čokoládový by měl být dozdoben zase čokoládou - hobliny atd.
Já použil čokoládové tyčinky a udělal jsem čokoládovou misku, do které jsem dal pár kousků ovoce namočeného do čiré želatiny. Podruhé jsem potřel lístky bílou čokoládou a po ztuhnutí sloupl a doplnil belgickými pralinkami.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno