Pažitka
Název:

Oranžový cheesecake


Oranžový cheesecake


Ingredience:
Ingredience (průměr formy 20 cm):
ovesné sušenky nebo sušenky Gigestive150 g
máslo3 lžíce
neochucený termizovaný sýr (Philadelphia)600 g
vejce3 - 4 ks
moučkový cukr4 lžíce
vanilková esence1 lžička
maracuja2 ks
velké mango1 ks
hodně zralé meruňky2 - 3 ks
Amaretto kapka
Postup přípravy:

Jelikož tu máme zase léto a vysoké teploty, nejvhodnějším dezertem se teď jeví něco lehkého a osvěžujícího. Já nedám dopustit na cheesecake, což je sice klasika, která ale nikdy nezestárne. Navíc má neskutečně mnoho variant, které snadno přizpůsobíte své chuti. Možná se ptáte, proč jsem tento cheesecake nazvala jako oranžový. Je to jednoduché - obsahuje totiž několik druhů ovoce, které je všechno oranžové. Kombinace manga, maracuji a meruněk je opravdu velmi dobrá a chuťově zajímavá a dortík přímo voní létem. Když ještě do meruňkového pyré přidáte trochu najemno nasekané máty, bude cheesecake ještě více osvěžující. My jsme si dortík vychutnali na zahradě, kterou jsme letos celou předělávali. Není nad to si s kafíčkem a dortíkem posedět na novém křesílku a koukat na nově zasazenou, čerstvě zelenou trávu.

Na korpus rozemeleme v mixéru sušenky na jemnou strouhanku a smícháme je s rozpuštěným máslem. Hmotu dobře a rovnoměrně upěchujeme na dno rozevírací dortové formy a dáme chvíli chladit. Dno formy můžeme vyložit pečícím papírem, pro pozdější lepší manipulaci. Troubu rozehřejeme na 160°C a připravíme si krém. V míse vyšleháme sýr s cukrem a po jednom přidáváme vejce a také esenci. Maracuju rozpůlíme a vydlabeme dužinu, kterou přidáme do krému. Nakonec rozmixujeme mango na jemné pyré (pár plátků si necháme na ozdobu) a také zamícháme do krému. Ten nalijeme na připravený korpus a pečme v troubě cca 70-80°C, nejlépe bez horkovzduchu. Cheesecake by měl být na povrchu pevný, ale pružný, nesmí se přepéct. Hotový dort necháme chvíli vychladnout ve formě, poté ji opatrně sundáme. Nakonec připravíme meruňkové pyré tak, že rozmixujeme meruňky s kapkou vody a likéru. Hotové pyré rovnoměrně rozprostřeme na povrch celého dortu, ozdobíme měsíčky manga a mátou a dáme vychladit na několik hodin do lednice.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno