Pažitka
Název:

Ořechové kostky


Ořechové kostky


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka420 g
cukr krupice150 g
máslo150 g
vejce2 ks
med2 lžíce
soda1 lžička
mléko2 lžíce
Krém:
kondenzované mléko1 ks
máslo250 g
Ořechová směs:
máslo180 g
cukr100 g
ořechy400 g
med4 lžíce
Postup přípravy:

Tak toto je opravdu mazec! Nedávno jsem měla možnost tuhle dobrotu ochutnat a hnedle jsem poprosila o receptík. Všem nám to doma moc chutná, takže jsem ihned zařadila do sešitku s recepty a budu tyto ořechové kostky dělat nejen o vánocích, ale i na rodinné oslavy.

Všechny ingredience zpracujeme v tužší těsto. Připravíme si dva plechy a vyložíme je pečícím papírem. Těsto rozdělíme na půl a vyválíme na pečící papír. První korpus upečeme na 170 °C do růžova. Mezitím co se nám peče první korpus, si připravíme ořechovou směs. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a med. Vytvoříme karamelovou směs, do které vmícháme ořechy. Pak si připravíme plech s vyválenou druhou půlkou těsta a na něj navršíme karamelovou směs s ořechy a dáme upéct také na 170 °C do růžova.

Dále si připravíme krém, který je zcela jednoduchý – vyšleháme si jedno kondenzované mléko s máslem v hladký krém. Nakonec vše spojíme v řezy. Na základní korpus namažeme krém, přiklopíme druhým korpusem s ořechy. Pak již jen dáme vychladit a necháme uležet alespoň dva dny. Po uležení nakrájíme na malé kostky pomocí vroubkovaného nože.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno