

| Ingredience: | |
| žluté jablko, oloupané a nahrubo nastrouhané | 1 ks |
| tekutý med | 100 g |
| ovesné vločky | 55 g |
| plátky mandlí | 40 g |
| nahrubo nasekané vlašské ořechy | 100 g |
| hustý bílý jogurt (řecký) | 280 g |
| mandlový nebo pomerančový extrakt | 1 lžička |
| strouhaná pomerančová kůra | 1 lžička |
| čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva | 60 ml |
| hladká mouka | 380 g |
| kypřící prášek | 3 lžičky |
| rozšlehaná vejce | 2 ks |
| mandlový olej | 130 ml |
| třtinový cukr | 120 g |
| Na posypání: | |
| máslo | kousek |
| třtinový cukr | dle chuti |
| plátky mandlí | dle chuti |
Muffinky jsou naše oblíbené hlavně z praktického důvodu - dají se vzít do práce ke svačince a vypadají krásně. Takže když jsem v Albert magazínu uviděla recept na muffinky plné oříšků, bylo jasno. Recept jsem si trošku upravila, aby nám ideálně chutnal a i teplota byla potřeba trošku zkorigovat a výsledkem jsou ideální šťavnaté a hlavně voňavé muffinky.
Nejprve si předehřejeme troubu na 165°C a přichystáme formičky na muffiny. V jedné míse smícháme nastrouhané jablíčko, med, extrakt, pomerančovou kůru i šťávu ořechy, mandle i vločky. Vše promícháme a necháme deset minut nabobtnat.
V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a přidáme olej, vajíčka a poté i směs s jablíčkem, vše dobře promícháme a plníme do formiček. Nyní si v mističce smícháme kousek másla, cukr a plátky mandlí. Množství tak od oka, ab ybyla směs sypká a touto směsí posymeme trošku povrch muffinů. Ořechy s máslem a cukrem na povrchu vytvoí karamelovou křupavou čepičku. Nyní dáme do trouby a pečeme cca 30 - 40 minut.
Hotové muffiny necháme dokonale vychladnout a podáváme s dobrým čajem nebo kávou.
Dobrou chuť
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: