Pažitka
Název:

Ořechové nebo semínkové mléko


Ořechové nebo semínkové mléko


Ingredience:
Ingredience:
semínka nebo oříšky + 2 - 3 dcl vody na namočení100 ml
voda500 ml
Postup přípravy:

Ve spoustě receptů se dá mléko snadno a bez následků nahradit vodou, ale někdy prostě chcete trochu té chuti navíc. A než sáhnete po drahém oříškovém mléku z krabice, zkuste si umixovat vlastní za pár minut, za zlomek ceny a bez konzervantů a zahušťovadel.

Můžete použít jakékoli oříšky nebo semínka máte po ruce. Já mám nejraději slunečnici a sezam, které zároveň vychází cenově více než příznivě. Ale výborné jsou i mandle, mák, lískové nebo vlašské ořechy nebo dokonce pohanku. A pak už potřebujete jenom mixér a plátýnko na přecezení a můžete se pustit do díla.

Semínka si na namočte do vody asi tak na 3-4 hodiny, aby nasákly a změkly. Potpm je slijte a propláchněte. Přendejte do mixéru, zalijte půl litrem čerstvé vody a na nejvyšší obrátky mixujte 1-2 minuty. Nakonec přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko.
Skladujte v lednici a před každým použitím je mléko potřeba protřepat, protože má tendenci se oddělovat.

Drť, která vám zbyde, rozhodně nevyhazujte, dejte ji zmrazit nebo ji vysušte v troubě nebo sušičce a použijte ji místo části mouky při pečení nebo třeba na skořicové křupíky.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Zuzana Urbánková

    zavřít okno