Pažitka
Název:

Ořechoví šneci


Ořechoví šneci


Ingredience:
Těsto:
plnotučné mléko nebo smetana230 ml
olej50 ml
sušené kvasnice1 lžička
cukr30 g
hladká mouka (špaldová)250 g + 50 g
sůl1/4 lžičky
prášek do pečiva1/4 lžičky
jedlá soda1/4 balíčku
Náplň:
máslo100 g
sekané vlašské ořechy30 g
třtinový cukr60 g
rum1 lžíce
skořice1 lžička
Poleva:
máslo2 lžíce
kysaná smetana100 g
moučkový cukr200 g
rum1 lžíce
Postup přípravy:

Už dlouho mě na ně honila mlsná. Navíc se mi doma přemnožily vlašské ořechy, čímž chci veřejně poděkovat všem pacientům mého muže. Nedělní dopoledne jsem tedy věnovala výrobě této neuvěřitelně dobré kalorické bomby. Má potřeba sladkého byla ukojena hned prvním šnekem a pak už jsem jenom přemýšlela, s kým se o ně podělím. Každopádně dámy, pokud chcete oslnit tchýni, nebo omotat si svého cukru chtivého muže kolem prstu vrhněte se do jejich výroby. Ačkoliv je v receptu spoustu ingrediencí, tak samotná příprava až tak složitá není a efekt je opravdu ohromující.

Ve vlažném mléce s cukrem rozmíchejte sušené kvasnice a přiveďte kvásek k životu. Do mísy dejte 250 g mouky, přidejte mléko s kvasnicemi a vlažný olej. Vypracujte hladké, i když poněkud řídké, těsto. Těsto nechte cca hodinu kynout v teple přikryté utěrkou. 
Mezitím si připravte náplň, Rozpuštěné máslo a rum smíchejte se skořicí, ořechy a cukrem.
Po hodině kynutí smíchejte zbývajících 50 g mouky se solí, sodou a práškem do pečiva a zapracujte do těsta. S takto připraveným těstem můžete hned pracovat. 
Na pomoučeném válu vyválejte plát o rozměrech 25x35 cm, který by měl být přibližně 1 cm tlustý. Plát potřete ořechovou náplní a nařežte na přibližně 2 cm tlustá kolečka - šneky. Do dortové formy vyložené pečícím papírem nebo do pekáče naskládejte šneky řezem dolů tak aby mezi nimi zůstávaly přibližně 1 až 2 cm mezery. Pečte ve troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně 15 minut, aby bylo těsto pěkně zlaté. 
Mezitím si připravte polevu. Rozpuštěné máslo smíchejte s rumem a kysanou smetanou. Do této směsi přesejte moučkový cukr. 
Upečený koláč nechte ve formě a ještě horký zalijte polevou. Po vychlazení můžete podávat. Jednotliví šneci jdou krásně oddělovat. Přeji vám dokonalý chuťový zážitek.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno