

| Ingredience: | |
| špaldová mouka typ 1050 chlebová | 250 g |
| vícezrnná mouka | 100 g |
| sůl | 1 lžička |
| jedlá soda | 2 lžičky |
| střední cibule nasekaná najemno | 1 ks |
| vlašské ořechy nasekané najemno | 70 g |
| loupané mandle nasekané najemno | 30 g |
| bílý jogurt | 150 g |
| mléko | 100 ml |
Vlašské ořechy jsou nejen moc dobré, ale i zdravé až 70 % plodu tvoří velmi kvalitní a zdraví prospěšné nenasycené tuky (nenasycené mastné kyseliny), zhruba 18 % kvalitní bílkoviny a 3 % sacharidy. Ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E, B1, B6, kyseliny listové a často chybějícího hořčíku a zinku. Proto jsem se rozhodla udělat variaci na mrkvový chléb a mrkev nahradila cibulí a ořechy. Chléb je srovnatelně dobrý a chuťově velmi lahodný.
Troubu předehřejte na 230 °C. Smíchejte obě mouky, sůl a sodu, pak přimíchejte cibuli a ořechy a jogurt a tolik mléka, aby vzniklo měkké, celkem lepivé těsto.
Těstem naplňte formu na biskupský chlebíček, vyloženou pečícím papírem, a urovnejte, aby bylo rovnoměrně rozprostřeno. Pečte 30 minut. Po upečení by měl chléb při poklepání na dno znít dutě. Skvěle se hodí k pomazánkám, například k tvarohové pomazánce s řeřichou a ořechy.
Podrobné info: