Pažitka
Název:

Ořechovo-semínkový chléb


Ořechovo-semínkový chléb


Ingredience:
Ingredience:
slunečnicová semínka135 g
lněná semínka90 g
mandle nebo lískové ořechy65 g
ovesných vloček145 g
chia semínka2 lžíce
psyllium ( indická rozpustná vláknina)4 lžíce
sůl1 lžička
javorový sirup (já vynechala)1 lžíce
kokosový olej / Ghíčko3 lžíce
voda350 ml
Postup přípravy:
Srpnová výzva The Daring Bakers byla opět slaná a tentokráte superzdravá. Od Susan z blogu The Kiwi Cook jsme dostali za úkol upéct bezlepkový ořechovo-semínkový chléb, tématem její výzvy totiž bylo "celozrnný a zdravý". 
Po prozkoumání receptu jsem zjistila, že ten superzdravý chléb vlastně znám. V originále se jmenuje The Life-Changing Loaf of Bread ("chleba, který vám změní život" - nebo tak nějak) a najdete ho na blogu My New Roots. Autorka recept uveřejnila asi před dvěma roky, je u něj (pro mne) neuvěřitelných 1 600 komentářů a vypadá to, že se dočkal obrovské popularity nejenom na onom blogu.

Kromě toho, že je chleba úplně bez mouky a tedy bez lepku, je přímo nabitý proteiny a vlákninou. A taky je to rychlovka, příprava vám zabere asi 10 minut. Zjednodušeně řečeno, stačí smíchat všechna semínka, zalít vodou a uplácat do formy. Chleba sice trochu vypadá jak krmení pro sýkorky (a vsadím se, že by jim vážně chutnal), ale vůbec není špatný. Obzvlášť pokud si i v obchodě vybíráte celozrnné housky hustě sypané. Jediné, co je třeba, je mít spíž zásobenou jako pracovitá veverka - rozličných semínek a ořechů je potřeba opravdu hodně. Já jsem dokupovala pouze psyllium (rozpustná vláknina), které najdete v každé zdravé výživě či v lékárně. 
 
A protože mám přeci jenom raději to sladké, už se těším, jak příště přidám javorový sirup či med, sušené ovoce a rozinky a upeču si takovou velkou müsli tyčinku. (smích)
 
V míse smícháme všechny suché suroviny, zalijeme vodou rozmíchanou se sirupem a rozpuštěným tukem. Důkladně promícháme, aby všechna semínka a oříšky nasákly vodu a vytvořily kompaktní směs. Psyllium nabobtná a bude fungovat jako pojivo. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem a směs do ní přendáme, důkladně uhladíme lžící. Necháme odpočinout při pokojové teplotě, minimálně dvě hodiny, nejlépe přes noc. 
 
Troubu předehřejeme na 175 °C. Pečeme asi 20 minut, poté chleba vyndáme z formy a samotný vrátíme na prostřední mřížku (raději jsem dala na plech), pečeme dalších 30-40 minut. Upečený chléb zní na poklep dutě. Necháme vychladnout na drátěné podložce.
 
Krájíme na plátky, uždibujeme jen tak samotný, obložený podle chuti či k salátu. Výborný je i opečený v toustovači. Skladujeme v uzavřené nádobě, asi 5 dní. Jednotlivé plátky můžeme i zamrazit. 

For the August challenge Susan from The Kiwi Cook dared us to make Seed & Nut Loaf – a super-healthy and gluten-free alternative to standard wheat-based bread.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno