Pažitka
Název:

Ořechový dort s pařížskou šlehačkou, banány a marcipánem


Ořechový dort s pařížskou šlehačkou, banány a marcipánem


Ingredience:
Korpus (forma 24cm):
kakaový pudink2 ks
caffe Latte pudink2 ks
vejce4 ks
třtinový cukr200 g
olej200 ml
prášek do pečiva1 ks
ořechy (vlašáky, pekanové, mandle)150 g
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Náplň:
marmeláda2 lžíce
pařížská šlehačka200 ml
33% smetana ke šlehání200 - 400 ml
banány3 ks
marcipán500 g
Postup přípravy:

Nejlepší dorty jsou jednoznačně ty šlehačkový!!! A tak doma vždycky debatujeme kde je koupit, až ho jdu nakonec péct sama. Není na něm dvakrát nic těžkýho, ale já jsem spíš kuchař, než cukrář a na ruce – co se tvoření týče – jsem úplně levá! Nejvíc na palici je samotnej závěr…potáhnout ho! Já třeba umím báječně táhnout domů z práce nebo z večírku, ale na potahování dortů marcipánem, by mělo existovat nějaký ZAKLÍNADLO!! Po hodince práce je ten náš – s pařížskou i normální šlehačkou, ořechama, banánem a marcipánem hotovej, a já taky. Fakt, že vypadá jak stolek se zmačkaným ubrusem, zapomínáme hned s prvním soustem. Zkusíte ho taky a líp?

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a ořechy pokrájíme nahrubo.
Vejce krátce prošleháme s cukrem a postupně do směsi přidáme 4 pudinky a prášek do pečiva. Na závěr zašleháme do hmoty olej. Formu na dort důkladně vymažeme, vysypeme moukou a těsto do ní rovnoměrně vlijeme. Vrch pokryjeme sekanýma ořechama a dáme péct asi na 40-45 minut.

img_8875 img_8877
Hotovej korpus necháme zchladnout a mezitím si nakrájíme banány na tenký kolečka a ušleháme obě šlehačky do tuha.
Korpus řízneme vejpůl, do spodní strany vetřeme marmeládu, poklademe kolečkama ze dvou banánů, zakryjeme pařížskou šlehačkou, dáme zbylý banán a znovu zakryjeme, tentokrát šlehačkou bílou.

img_8944 img_8949 img_8950

Přiklopíme horní částí korpusu a dáme do lednice tak na půl hoďky ztuhnout. Mezitím si vyválíme z marcipánu placku, já se s tím pak budu mučit a nadávat u toho, ale vy jím úplně normálně přikryjete dort a zarovnáte do krásy.

img_8962 img_8963

Nebojte se toho, hůř než můj vypadat nebude. Nechte ho pak ještě vychladit a přeju dobrou chuť, za tu „námahu“ to stálo, uvidíte!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno