Pažitka
Název:

Ořechový medový dort

bez BKM


Ořechový medový dort


Ingredience:
Korpus:
vejce6 ks
bio pšeničná mouka T550 nebo špaldvá T630 či klasická hladká340 g
alsan bio či máslo, ghí1 ks (130g)
panela či jiné sladidlo1,5 - 2 hrnky
med3 lžíce
kypřící prášek bez fosfátů1 ks
mleté vlašské ořechy4 - 5 hrstí
rostlinné mléko (rýžovo-kokosové)větší 1/2 hrnku
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Krém:
domácí rostlinné mléko1 l
vanilkový pudink bio amylon3 ks
máslo pro abkm alsan bio2 ks
panela a med dle chuti
vlašské ořechy dle potřeby
Zdobení:
vlašské ořechy dle potřeby
čokoládové srdíčko Troubelice dle potřeby
marcipán obalený v kakaovém prášku dle potřeby
Postup přípravy:

Už delší dobu myslím na medovník, ale ne a ne se k němu dopracovat. Nyní s naší malou cácorkou mám méně času, ale jelikož příprava dortu byla nutností a pro mě i radostí a odreagování, řekla jsem si, že uděláme medovník trochu jinak. Manžel slavil narozeniny a na oslavě dort nesmí chybět. Pustili jsme se tedy společně do práce. Každý se zapojil, malá pomáhal s přípravou těsta, taťka hlídal korpus v troubě,  když já kojila, někdy je to vážně úsměvné. Ve finále se dokončovacích prací zúčastnila i naše téměř tříměsíční slečna v šátku, která se dožadovala pozornosti maminky, ale dali jsme to. Když jsme si do dortu zařízli a ochutnali, mé srdíčko zaplesalo, protože ta chuť byla luxusní, přesně jako medovník, naprosto famózní chuť. A jelikož slavil velký úspěch, je v žebříku top dortů. Nejspíš se bude velmi brzy opakovat, jen bude muset být ještě větší, protože kdo ochutnal, chtěl kousek i domů. Úžasné na něm je, že je poměrně rychle připravený. Současně to byl náš první dort s máslem. Malý již máslo a sýry toleruje, a tak tentokrát premiéra. Samozřejmě není problém připravit rovněž v bezmléčné verzi s alsanem bio, který je chuti másla nejblíže a nadělala jsem se s ním již celou řadu krému.

Příprava korpusu

Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou, lépe se našlehají, pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme med, žloutky, namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem a vlažné mléko Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku, příliš nemíchat a nebo vmíchat již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo, stejně tak postupujeme s bezlepkovou moukou. 

A nyní již jen lehce vmícháme do připraveného těsta našlehané bílky.

Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy, vložíme do trouby a pečeme na 180°C 45 minut ž hodinu, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme vychladnout, ideálně připravovat den předem.

Příprava krému je velmi snadná. Do části rostlinného mléka (mléko si musíme předem připravit - 150g vlašských ořechů a 150g mandlí zalijeme vodou, lehce přes 1 litr a necháme máčet přes noc, alespoň 8 hodin, následně vodu vylijeme, nalijeme novou a rozmixujeme, přecedíme přes bavlněnou plenu nebo pláténko) rozkvrdláme pudinkové prášky a sladidlo, já dala 12 lžic panely. Zbylé mléko dáme vařit, přidáme směs rostlinného mléka, pudinku a cukru. Vaříme jako klasický pudink do zhoustnutí. Dosladíme dle vlastní chuti. Do krému budeme přidávat ještě tuk a ořechy, takže můžeme osladit více. 

Hotový pudink necháme chvíli stát a následně našleháme, dokud nevychladne. Je to mnohem jednodušší, když necháme pudink samovolně chladnout, i když překryjeme, hůře se s ním pak pracuje, když zatuhne.

Vezmeme si povolený tuk, který necháme stát chvíli na kuchyňské lince, našleháme jej a postupně přidáváme vychladlý pudink a zašleháváme. Ideálně, když má jak tuk, tak pudink, stejnou teplotu. Když máme krém našlehaný, přidáme mleté vlašské ořechy a dosladíme dle chuti medem. Lze využít jakékoliv sladidlo, ale já chtěla dort ladit do stylu medovníku, takže nechám na vás. Vzniklý krém dáme do lednice ztuhnout.

Já si připravovala korpus i krém den předem.

A jdeme do finále. Korpus prořízneme dvakrát, naplníme krémem první a druhé patro a následně dort posypeme mletými vlašskými ořechy. Dozdobíme dle vlastní fantazie. Já zvolila srdíčko z Čokoládovny Troubelice (není bohužel vhodné pro abkm, reliéf je z bílé čokolády, náš malý již toleruje bkm v podobě másla a sýrů, ale pro jistotu mu reliéf vždy seškrábu nožem, jde to velmi hezky, takže by se dalo hovořit o možné kontaminaci), kterých jsem nakoupila víc, mají široké využití nejen jako roztomilý dárek k Valentýnu, ale i jako krásné zdobení. Obvod dortu jsem ozdobila marcipánovými kuličkami, které jsou obalené v kakaovém prášku, lze i vyrobit, já je zakoupila v DM před Vánoci.

Hotový dort dáme vychladit. 

Přeji příjemné mlsání, kdo ochutnal, nechce jiný.

Poznámka:

Dort jsme připravovala do formy šířky 25 cm, výška 5 cm. Výška dortu po naplnění byla 9 cm.

Zdobení v podobě kuliček si můžete připravit i doma, stačí koupit pravý čistý marcipán, udělat kuličky  obalit je v kakaovém prášku. Super je rovněž kombinace obalu - kakaový prášek, pomletý kokosový cukr a skořice, luxusní!

Čokoládovou ozdobu v podobě srdce lze rovněž připravit doma. Stačí silikonová forma například na muffiny a vylít dno čokoládou na vaření. Text buď bílou vegan čokoládou nebo kokosmus, případně po zatuhnutí tmavé čokolády vzít mini formičku a vylít na tmavé srdce světlé srdíčko z vegan bílé čokolády  nechat zatuhnout v lednici.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno