Pažitka
Název:

Oreo cheesecake


Oreo cheesecake


Ingredience:
Korpus (forma o průměru 20cm):
Oreo sušenky200 g
máslo, rozpuštěné70 g
Náplň:
čerstvý smetanový sýr (Philadelphia, Goldessa...)400 g
zakysaná smetana200 g
cukr krystal3 lžíce
vejce2 ks
hladká mouka2 lžíce
bílá čokoláda, rozpuštěná (nemusí být)50 g
Oreo sušenky7 ks
Čokoládová poleva:
kvalitní tmavá čokoláda50 g
smetana ke šlehání50 g
Postup přípravy:

Jako malá jsem milovala Disco sušenky. Se ségrou jsme je jedly vždycky stejně, rozlepit kolečka od sebe, slízat náplň a pak sníst samotné sušenky. Nejradši jsme měly ty světlé, s čokoládovou náplní. Vybavuju si červený obal, ale jestli takový opravdu měly, to už si nejsem jistá. Ani nevím, jestli se ještě prodávají. Moje dítě miluje Oreo sušenky. Doufám, že jednou bude mít taky takovou milou vzpomínku. Na odpoledne u babičky, prsty od náplně a smích. Stejně je to zvláštní, kolik vzpomínek má člověk spojených s jídlem. Stačí určitá vůně nebo chuť a hned si vybaví něco hezkého. Každopádně, už dlouho jsem chtěla upéct i Oreo cheesecake. Sušenky v korpusu, v náplni i nahoře, na čokoládové polevě. Je fakt dobrý.

Kulatou otevírací formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem (boky). Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Máslo přidáváme postupně, samotné sušenky jsou díky náplni poměrně mastné (je možné, že všechno máslo nebudete potřebovat). Směs by měla po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky. Poté ji prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut do lednice vychladit.

Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr se zakysanou smetanou a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku a čokoládu. Část krému nalijeme na vychlazený korpus, poklademe Oreo sušenkami kolem dokola, nalijeme zbytek krému a uhladíme stěrkou.

Troubu předehřejeme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu (druhá varianta je, že formu důkladně obalíme alobalem, dáme ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy). Cheesecake pečeme cca 60 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme asi hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec vychladíme v lednici, min. 6 hodin, nejlépe přes noc. Na vychlazený cheesecake rozetřeme čokoládovou polevu (viz níže) a můžeme ho podle chuti dozdobit. Já jsem použila Oreo sušenky (drobečky i větší kousky) a čokoládové kuličky.

Na polevu si v rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme lehce zchladnout.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno