Pažitka
Název:

Ostružinovo-čokoládový ombre dortík


Ostružinovo-čokoládový ombre dortík


Ingredience:
Korpus:
bílky2 ks
žloutek2 ks
cukr2 lžíce
olej1 lžíce
voda5 lžic
polohrubá mouka65 g
prášek do pečiva4 g
holandské kakao2 lžíce
Poleva:
hořká čokoláda (min 50%)100 g
smetana ke šlehání100 ml
Náplň:
jogurt500 g
tvaroh500 g
mascarpone250 g
bio citron - kůra z něj1 ks
cukr2 lžíce
ostružiny2 hrsti
Na ozdobu:
ovoce dle chuti
jedlé květy dle chuti
Postup přípravy:

Znáte to, pohled do lednice a hle, 500 ml jogurtu před expirací volá "spotřebuj mě". Co z toho udělám? A k tomu na zahradě jedou ostružiny na plné obrátky, vedro je zpět, chtělo by to něco rychlého a osvěžujícího. No zkusila jsem ostružinovo-čokoládový ombre dortík, tak uvidíme, co kritici doma.

Korpus 

Troubu si rozpálíme na 175°C, dno dortové formy vysteleme pečícím papírem, boky vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Bílky ušleháme do sněhu, zbytek surovin v míse mixérem spojíme do homogenní směsi, nakonec ručně vmícháme tuhé bílky. Rozprostřeme do formy, uhladíme směrem k okraji a dáme péci. Propečení kontrolujeme špejlovou zkouškou. Necháme důkladně prochladnout. Po vychladnutí můžeme případnou vybouleninu, vzniklou pečením seříznout. Poté vrátíme kolem dortu obruč formy.

Poleva

V parní lázni přivedeme téměř k varu smetanu ke šlehání. Horkou smetanu odstavíme ze sporáku a vložíme na kousky nalámanou čokoládu. Necháme 10 minut stát, čokoláda v horké smetaně povolí. Poté ručně rozmícháme a spojíme ve hladkou čokoládovou polevu. Mícháme lžící, abychom do čokolády nevpravili příliš mnoho vzduchu, který by nám později tvořil nevzhledné bubliny na povrchu dortu.

Náplň

Začneme tím, že ostružiny propasírujeme přes sítko, abychom získali šťávu. Dále dáme do mísy všechen jogurt, jeden tvaroh (druhý budeme přidávat později) a mascarpone, doplníme cukrem a citronovou kůrou. Vše důkladně spojíme ručním mixérem. 

Zhruba 1/4 bílé směsi rovnoměrně rozprostřeme na čokoládový korpus, vrstva bude vysoká asi 1 cm. Poté ke zbylému tvarohu přidáme 3 lžíce šťávy z ostružin a opět důkladně promixérujeme. Další 1/4 rozprostřeme na bílou tvarohovou směs. Postupujeme tak, že nabíráme jednotlivé lžíce směsi a ty pokládáme místo vedle místa, až zaplníme celou plochu dortu. Až poté opatrně uhladíme, aby nedošlo k promíchání obou barev.

A pokrčujeme dál přidáním 1/2 zbylého tvarohu a 4 lžic ostružinové šťávy. Opět promixérujeme a stejným způsobem, jak jsem popsala výše, naneseme polovinu směsi z misky na předešlou růžovou vrstvu. Do zbytku přidáme druhou půlku tvarohu, 5 lžic ostružinové šťávy rozmixujeme a nám již známým způsobem dokončíme tvarohovou část poslední, nejtmavší vrstvou.

Blížíme se do finále - celý dort postavíme nad nádobu, která bude v lednici chytat vytékající syrovátku, bude jí opravdu dost, nepodceňujte to, ať nemáte v lednici lepkavou povodeň. Vytékání syrovátky je žádoucí - díky tomu dort zpevní. Poté na povrch nalijeme prochladlou čokoládovou polevu, případné bublinky propíchneme ostrým koncem párátka a uložíme na 24 hodin do lednice.

Hodiny běží a máme tady druhý den! Dort vyjmeme z lednice, dáme pozor, ať nerozbryndáme (jako někdo) syrovátku po kuchyni zvlášť máte-li čerstvě vytřeno. Nožem oddělíme obruč dortu od náplně, opatrně, trpělivě těsně kolem plechu. Poté obruč povolíme a sejmeme z dortu. Ve varné konvici svaříme vodu, nalijeme ji do vysoké nádoby. Dlouhý nůž vždy nahřejeme v lázni, utřeme a horkým (ale suchým) krájíme dort. Před každým řezem vždy provedeme oplach v horké vodě a utření nože, jedině tak zajistíme krásně ostré, čisté řezy.

Na ozdobu

Nakrájený dort nazdobíme dle fantazie a uložíme do lednice. Jakmile přijdou hosté, stačí vytáhnout podběrák a servírovat úhledné porce.

Ať se vám povede, a pokud jej budete zkoušet, těším se na vaše fotečky i zkušenosti, jak vám chutnal.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno