Pažitka
Název:

Oukotě / perníkový závin


Oukotě / perníkový závin


Ingredience:
Ingredience:
celozrnná mouka100 g
hladká mouka200 g
moučkový cukr60 g
máslo pokojové teploty50 g
celá vejce2 ks
med1 lžíce
jedlá soda1/2 lžičky
perníkové koření1 lžička
sůl špetka
Náplň:
švestková povidla (můžete povidla ochutit rumem)1 sklenice (400 g)
směs mletých ořechů + na posypání povrchu100 g
Na potření:
mléko2 lžíce
Postup přípravy:

Oukotě - to je zvláštní název staročeského závinu. Po významu jeho názvu pátráme ale zatím bezvýsledně. Slovo připomíná "loukotě" což by podle tvaru dlouhého závinu mohlo být slovo příbuzné. Jasno v tom nemáme, pokud znáte původ a historii tohoto skvělého moučníku, napište nám. Každopádně jasno máme v tom, že je to vynikající závin, který chutná jako perník s povidly a oříšky.

1) Všechny suroviny na těsto zpracujte na vále a zformujte do koule. Těsto rozválejte na obdélník. POZOR : těsto by nemělo být příliš tenké jinak při pečení popraská !!!!
 
2) Placku silně potřete povidly a posypte mletými ořechy. Stočte jako závin, položte na plech s pečícím papírem a povrch potřete mlékem. Pokud máte celé ořechy, můžete jimi ozdobit povrch závinu nebo použijte opět mleté ořechy.
 
3) Vložte do trouby a pečte na 150 C asi 50 minut do zlatova. Perníkové těsto je po upečení krásně hnědé a skvěle voní. Vychladlý závin můžete doatečně pocukrovat moučkovým cukrem.
 
Určitě si na Oukotích pochutnáte. Ti naší předci přece věděli co je dobré!
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Martina Kunstovná

    zavřít okno