Pažitka
Název:

Ovesno-špaldový jablečný koláč se skořicí a rozinkami ve vegan verzi


Ovesno-špaldový jablečný koláč se skořicí a rozinkami ve vegan verzi


Ingredience:
Těsto:
droždí42 g
mandlové mléko150 - 200 ml
špaldová mouka T 1050410 g
ovesné vločky100 g
sůl špetka
panela (případně třtinový cukr či jiné sladidlo)90 g
skořice1 lžička
Alsan Bio160 g
České Ghíčko (vegané si přidají Alsan Bio)2 lžíce
jablečné pyré110 g
špaldová mouka T 1050 do kvásku1 lžíce
panela či cukr do kvásku1 lžíce
špaldová mouka T 1050 na podsypání těsta
Náplň:
jablka4 ks
panela (případně třtinový cukr či jiné sladidlo)54 g
nesířené rozinky3 hrsti
skořice1 lžička
České Ghíčko Bio, vegané Alsan Bio na potření
Postup přípravy:

Inspirací na tento koláč mi byla úžasná Kateřina Cvrkalová z blogu Cvrček na talíři, když jsem její koláč viděla, řekla jsem si, že to sakra musí být dobrota a že jej musím vyzkoušet. A nyní když bylo více času na experimenty, pustila jsem se do něj, recept jsem úplně překopala a připravila tak, aby byl vhodný i pro bezvaječnou dietu. Jeden z e-mailů, který mi nedávno přišel od jedné moc milé maminky jako poděkování za to, že se věnuji jak bezmléčným, tak bezvaječným pokrmům, mě opět popíchnul a stojí za touto akcí. Koláč se velmi zdařil a musím říct, že je famózní a rozhodně jej zopakuji. Na snídani se po něm zaprášilo a jen tak tak jsme měli po malinkém kousíčku ještě na odpolední siestu.

Původní recept Kateřiny najdete ZDE.

A nyní k přípravě koláče, který jsem pro vás připravila. Ohřejeme si 150 ml mandlového mléka, já ohřívám v rendlíku. Do ohřátého mléka rozdrolíme droždí, přidáme 1 lžíci špaldové mouky T 1050 a 1 lžíci panely či cukru, zamícháme metličkou a necháme na teplejším místě překryté utěrkou, nechávám kolem 5 minut.

Připravíme si ostatní suroviny, odvážíme do mísy mouku, nastrouháme a rozmixujeme jablečné pyré a nameleme si ovesné vločky na prach. Připravíme si tuky, skořici, sůl, panelu či jiné sladidlo. Já si ráda vše předem připravím do malých mističek a následně již jen přidávám postupně do robota. Mám tak jistotu, že na nic nezapomenu, když kolem poletuje to naše malé štěstí.

Když máme kvásek vzešlý, poznáme tak, že nám krásně v hrnečku vyběhne, pustíme se do práce.

Jablečné pyré vložíme do hnětací mísy společně s cukrem a tukem a necháme hníst. Přilijeme vzešlý kvásek, přidáme lžičku skořice, namleté ovesné vločky, mouku, špetku soli, dle konzistence případně přilijeme rostlinné mléko, mělo by stačit maximálně 50 ml. Já dávala na celkové množství těsta při zadělávání 200 ml, ale musela jsem následně více podsypat při válení těsta.

Těsto necháme v robotu hníst přibližně 15 minut. Po důkladném propracování těsta necháme těsto přibližně hodinu kynout. Těsto bude z počátku lenivé, ale pak vyběhne a zvýší svůj objem až 4x, takže určitě vezměte velkou mísu.

Než nám těsto nakyne, připravím si náplň, kterou budeme plnit. Oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka, přidáme pomletou panelu či jiný cukr, skořici a rozinky. Celou směs zamícháme a kdo má rád klidně si může přidat i posekané mandle.

Po hodině kynutí se na těsto podíváme. Já jej nechávala kynout hodinu a bylo to dostačující. Většinou zkouším prstový test, že těsto stlačím, a pokud se těsto rychle vrací, nechávám dokynout.

Nakynuté těsto vyndáme z mísy a rozdělíme na 4 - 5 stejných dílů. Pomoučníme si pracovní podložku, vyválíme si těsto, podle toho, jak se nám s těstem bude pracovat, případně si do těsta ještě mouku přidáme, aby se nám nelepilo.

Těsto si vyválíme na silnější plát, jako když děláme závin. Neválejte těsto příliš tenké, trhalo by se po naplnění. Vyválený plát naplníme připravenou směsní, stočíme do ruličky a nakrájím, jako když krájíme pečený závin na 4 - 5 koleček. Já dělala přibližně 5 cm široké, záleží na výšce formy. Nakrájená kolečka klademe do tukem vymazané formy rozkrojenou částí nahoru, aby byla vidět náplň. Tak postupujeme, dokud nebudeme mít plnou formu, klademe jedno kolečko vedle druhého.

Když máme upečeno, potřeme tukem a posypeme rozinkami. Necháme dokynout, než se nám rozehřeje trouba. Pečeme na 180 - 200°C 45 minut. Po vyndání z trouby potřeme ještě jednou tukem.

Pokud se necítíte na tento postup, klidně jen těsto rozválejte a udělejte si klasický koláč. Naplňte a můžete udělat ze zbylého těsta mřížky či si připravit více koláčů.

Mně ještě těsto zbylo a tak jsem připravila navíc povidlový koláč.

Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno