Pažitka
Název:

Ovocno-ořechové tyčinky


Ovocno-ořechové tyčinky


Ingredience:
Sušené ovoce:
datle6 ks
švestky4 ks
rozinky hrst
brusinky hrst
Oříšky a semínka:
kešu ořechy hrst
slunečnicová semínka hrst
Na plnění:
suché oplatky (lázeňské oplatky neplněné, vánoční oplatky, "hostie", cukrářské oplatky) dle potřeby
Na obalování:
mleté oříšky, mandle, kokos, kakao... dle chuti
Postup přípravy:

Emi má zánět středního ucha a já ji včera cestou z ORL chtěla udělat radost, tak jsem jí slíbila RAW tyčinku. Zapluly jsme do nejbližší "zdravé výživy" a mně vypadly oči z důlku nad cenou 49,- za kousek o velikosti 2x5cm. Dneska jsem se tedy dala do tvorby vlastních tyčinek. Mňam!

Sířené ovoce propláchneme vřící vodou. Všechno sušené ovoce namočíme minimálně na hodinku do vody, klidně déle, maximálně však 3 hodiny. Vodu slijeme a ovoce v cedníku trošku zmáčkneme a přebytečnou vodu vytlačíme. Dáme do mísy s +/- rovným dnem, přidáme oříšky, semínka (případně koření, viz níže).

Vezmeme tyčový mixér a víceméně dohladka rozmixujeme. Směsí plníme cukrářské oplatky, rozkrájíme a skladujeme buď týden v lednici a nebo neomezeně dlouho v mrazáku.

Pokud se chceme vyhnout použití oplatek, namočíme na začátku pouze opravdu vyschlé ovoce (např. rozinky, jablečné/hruškové křížaly, příliš vyschlé datle atd.). Měkké ovoce - např. švestky, nemáčíme. Zbytek postupu je pak už stejný. Vznikne nám daleko pevnější směs, kterou tvarujeme do kuliček a ty můžeme obalit v kokosu, mletých oříškách, mandlích atp.

Sušené ovoce lze použít naprosto libovolné, na co máte chuť. Výborně se hodí i meruňky, fíky, jablíčka, hrušky, které jste si třeba nasušili sami v době sklizně. Důležité je propláchnout sířené ovoce vřící vodou (nebo koupit nesířené) a vyhnout se proslazovanému ovoci (zejména u brusinek pozor, ať se nepřehmátnete).

Oříšky a semínka můžete také libovolně obměňovat dle chuti, sáhněte třeba po vlašských oříškách, para, pistáciích, kokosu, mletých mandlích... ze semínek mohou být i lněná semínka, slunečnicová, dýňová, sezamová atd.

Samotné "těsto" můžete i okořenit - například drcenou skořicí, hřebíčkem, zázvorem, pravou vanilkou nebo holandským kakaem.

A víte, co je úžasné? Pokud si nejste jistí, jak budou jednotlivé suroviny chutnat dohromady, snadno to můžete vyzkoušet. Dejte si na lžíci malé kousky surovin, které plánujete použít - ovoce, semínka, oříšky, koření a vše naráz požvýkejte, Vaše chuťové pohárky Vám prozradí, zda Vám tato kombinace bude chutnat.

Podrobné info:
Počet porcí16 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno